Huismama

Hoe vaak ga jij op vakantie?

Toen ik nog een klein meisje was vond ik het heerlijk om op vakantie te gaan. Oké, er zijn weinig kinderen die op vakantie gaan een opgaaf vinden. Mijn vader werkte het hele jaar en één keer in het jaar, in de zomervakantie, gingen we als gezin op vakantie. Zover ik me kan heugen vonden die vakanties plaats in Nederland en een keer in België. Ik had de tijd van mijn leven. We waren in een andere, voor mij onbekende, omgeving en daar draait vakantie toch om? Je zinnen even verzetten en iets anders zien? Ik ben nu 34 jaar en er zijn nog altijd zoveel plekken in ons landje die ik graag zou willen zien en ontdekken.

Toegegeven, ik ben geen globetrotter. Die behoefte heb ik momenteel ook totaal niet. Vond ik het vroeger nog wel eens leuk om een weekendje weg te gaan, ook dat hoeft voor mij op dit moment niet zo. Het zal wel een fase zijn die alles te maken heeft met het feit dat we kleine kinderen hebben. Zo’n ‘ontspannen’ vakantie is dan immers al gauw een complete volksverhuizing. Dan ga ik net zo lief een dagje ergens heen. Die vakanties, die komen wel weer. Of niet, ook goed.

Als de vakantiekoorts bij onze medemens weer begint toe te slaan, kan ik dat dan ook vol verbazing aanschouwen. De vakanties lijken alsmaar verder te moeten en één keer in het jaar is te weinig. Wintersport, zonvakantie, voorjaar en najaar. Minimaal. Want wat als de buren straks nog gaan denken dat je arm bent. Het botst op zijn zachtst gezegd nogal een beetje met mijn gedachtegoed. Ik vraag me namelijk af wie je een plezier doet met dat gevlieg van hot naar her? Kun je er dan niet beter voor kiezen om minder te gaan werken en leuke dingen rondom huis te gaan doen? Je hoeft toch niet eerst op het vliegtuig te stappen om een gezellige tijd met elkaar te hebben? Misschien denk ik wel te makkelijk.

Zou het te maken hebben met groepsdruk? Dat wij ouders eigenlijk nooit echt de middelbare school hebben verlaten en elkaar nog altijd willen aftroeven? In het kader van meer, meer, meer. Wanneer stond jij eigenlijk eens echt voor het laatst in volle tevredenheid stil bij wat je allemaal hebt en hebt bereikt? Kun jij je dat moment nog herinneren? Oké, nu ik toch lekker bezig ben, nog een paar vragen: wat weet jij nog van de vakanties met je ouders? Wat is je mooiste vakantieherinnering? Kleine kans dat de files op de Route du Soleil een warme herinnering achter hebben gelaten. Mocht dit je wel als eerste warme herinnering te binnen schieten dan ben ik bang dat je de boel ernstig romantiseert.

Zouden kinderen eigenlijk verwend raken door het vele reizen? Ik durf het niet met zekerheid te zeggen. Zolang ze maar geleerd krijgen dat je pas op reis kunt nadat je heel hard hebt moeten werken zal er waarschijnlijk weinig aan de hand zijn. De hele wereld is in vergelijking met mijn eigen jeugd een stuk bereikbaarder geworden. Zouden kinderen veel opnemen van andere culturen? Wel als je van de geijkte paden afwijkt. Dus niet met je derrière in je vier sterren hotel blijft zitten.

Nogmaals, ik ben geen globetrotter. Dat blijkt ook wel uit bovenstaand relaas. Ik heb namelijk ook al die mooie en jaloersmakende verhalen gelezen van ouders die de meest prachtige en exotische reizen maakten terwijl de kids nog klein waren. Ik kan dan ook niets anders zeggen dan: respect, ik doe het je niet na. Het liefst blijf ik namelijk in ons heerlijke kikkerlandje, en daaromheen, met wisselend weer en prachtige wolkenvelden.

About 
Moeder van drie prachtige kinderen, levensgenieter, fanatiek. Kan moeilijk stilzitten, is gek op ijs en chocola.

18 Comments

 1. Irene

  21 april 2017 - 09:25
  Reply

  Toen mijn vriend en ik elkaar net kenden, gingen we vaak weekendjes weg. Nu we ons eigen huisje hebben, hebben we daar eigenlijk minder behoefte aan. Wanneer wij weg gaan, missen we gewoon ons huis. Klinkt best gek toch?

  • Gera

   22 april 2017 - 10:33
   Reply

   Volgens mij is dat een heel positief teken Irene. Jullie hebben (voor nu) genoeg aan jullie gezamenlijke huisje. Heerlijk!

 2. superheldin

  20 april 2017 - 16:01
  Reply

  Wij gaan iedere zomer een paar weken op vakantie. Lekker kamperen en in welk land dit is maakt ons niet zoveel uit. Soms blijven we in Nederland, soms gaan we de grens (of meerdere grenzen) over. Verder gaan we weleens een weekendje of midweek weg maar dit is niet elk jaar. Wij hebben er ook niet altijd behoefte aan en vermaken ons thuis ook uitstekend. Wel hopen we over een tijdje weer een verre reis met de kinderen te maken. Dit hebben we een paar jaar geleden ook gedaan en daar hebben we fantastische herinneringen aan.

  • Gera

   20 april 2017 - 21:58
   Reply

   Kamperen vind ik ook altijd een feestje! Dat hoop ik over een paar jaar ook zeker weer te gaan doen. Ik ben wel benieuwd waar die verre reis heenging? Wat fijn dat jullie daar warme herinneringen aan hebben!

 3. Anita Willems

  20 april 2017 - 15:32
  Reply

  Met kleine kinderen vond ik vakantie vaak geen toegevoegde waarde. Ik had er heel veel werk van. Maar ja, ik ben niet de enige in dit huishouden 🙂
  Mijn observatie is dat wanneer je vanwege werk veel van huis bent, het weekends druk hebt, je – tegenstrijdig genoeg – meer zin hebt om er tussenuit te gaan. Maar als je meer tijd thuis doorbrengt vind je daar heel veel vertier en neemt de behoefte om weg te gaan af.
  Sinds lange tijd gaan wij dit jaar relatief veel weg, maar nog altijd minder dan de meeste klasgenoten van onze kinderen. Toevallig zo gelopen. Moet ook zeggen dat ik er weer meer zin in krijg om een andere omgeving te zien. Zouden mijn kinderen dan toch groter en zelfstandiger worden??

  • Gera

   20 april 2017 - 21:53
   Reply

   Wat je zegt herken ik wel. Onze puber gaat regelmatig met de scouting weg en mag ook nog wel eens met opa’s en oma’s mee. Manlief heeft net als ik ook niet zo die behoefte om weg te gaan. Rondom huis is genoeg te doen voor ons!
   Diegenen die vaak op vakantie gaan zijn momenteel denk ik op vakantie. Althans, ze reageren vandaag niet op mijn blog ;). Als de kids straks iets groter zijn zal het bij mij ook wel weer beginnen te kriebelen haha, dan kom ik hier op terug!

 4. Sheila

  20 april 2017 - 13:45
  Reply

  Ik ga weinig op vakanties, maar reis wel veel. In principe 2 keer per jaar ga ik backpacken buiten Europa. Sinds ik moeder ben is dat veranderd in 1 keer per jaar.

  Kinderen raken niet verwend van reizen. Vakanties kunnen anders zijn. Daar ben ik het mee eens. Ik wil niet de nadruk leggen dat je eerst moet werken om te reizen. Want dat is het niet. Je past je levensstijl erop aan, zodat je de tijd en financiën creëert om te reizen. Dat gaan ze wel mee krijgen. Belangrijker vind ik dat reizen je gewoon wereldwijs maakt. Je staat open voor andere culturen doordat je met veel onbekende dingen in aanraking komt. Je wordt ruimdenkend, flexibel, etc. Geweldige kwaliteiten die mij ook ver hebben gebracht.

  Wat betreft vakanties denk ik wel dat we dat ook vaker doen dan gemiddeld. Een weekje Center Parcs en we gaan vaak op stedenreis. Maar je zal me nooit zien in een resort tussen vakantiegangers. Daar word ik ongelukkig van.

  • Gera

   20 april 2017 - 21:23
   Reply

   Reizen vind ik inderdaad anders dan vakantie. Net wat ik al aangaf, wanneer je met je derrière in je resort blijft zitten, krijg je van de cultuur niks mee! Dat reizen bij kan dragen aan je ontwikkeling als kind zijnde, dat zie ik nog wel. Niet dat ik dat ook maar overweeg haha! Misschien ooit met een camper ofzo…

   Je levensstijl erop aanpassen dat kan natuurlijk ook. Als je graag reist dan kan ik me ook voorstellen dat je dan alles op alles zet om dat voor elkaar te krijgen. Beetje kortzichtig van mij hè? 😉 Wel stoer van je trouwens, dat je dat backpacken blijft doen. Gaat je kind dan mee? Of is dat iets wat je puur voor je zelf doet?

   Mijn laatste bezoekje aan een vakantiepark was Landal, afgelopen herfst. We hadden alles in het huisje wat me ons maar wensen konden. Dat is nog best wel voor herhaling vatbaar. Een stedentrip heb ik nog nooit gedaan!

 5. Vlijtig Liesje

  20 april 2017 - 11:49
  Reply

  Dat is een makkelijk voor mij : ) Ik ga nooit maar dan ook nooit op vakantie. Ik blijf liever thuis!

  • Gera

   20 april 2017 - 20:35
   Reply

   Ik denk dat je daarmee wel enorm in de minderheid bent! Ging je vroeger wel eens op vakantie?

 6. Cynthia

  20 april 2017 - 09:30
  Reply

  Wij gingen voorheen echt elk jaar weg. Met mijn man is dit al twee jaar niet mogelijk. Het boeit me niet. Gezondheid voorop. En wat de buren ervan vinden zal me helemaal een worst wezen. ? In jouw geval begrijp ik heel goed, dat he een dergelijks volksverhuizing niet ziet zitten.

  • Gera

   20 april 2017 - 09:44
   Reply

   Gezondheid staat zeker voorop. Haha, de buren zijn toch je ouders? Die zal het waarschijnlijk, net als jij, worst zijn ;). Die volksverhuizing zie ik inderdaad echt niet zitten. Misschien denk ik er over een poosje wel heel anders over!

   • Cynthia

    20 april 2017 - 12:58
    Reply

    Hihi. Ik had al een beetje gerekend op dit antwoord. De ándere buren bedoel ik dan ook. ?

    • Gera

     20 april 2017 - 20:33
     Reply

     Haha, hij was te makkelijk en enorm flauw hè? 😛

 7. Lisette

  20 april 2017 - 07:54
  Reply

  Wij zijn dol op vakanties. Voor dat we kinderen hadden gingen we best vaak weg. Wintersport, stedentrips en ook buiten Europa, maar ook met de camperbus in Europa. We konden het doen en houden er ook van. Met kinderen is het nu even wat anders. We hebben nu geen behoefte om naar exotische bestemmingen te gaan. Camperen en een huisje vinden we nu en de komende jaren prima. Als ze ouder zijn is het onze wens verdere reizen te maken. We houden er van en werken ervoor. Ik begrijp dat niet iedereen die behoefte heeft om dit te doen. Dat zie ik ook in mijn omgeving. Dien waar je jezelf goed bij voelt en niet naar de buren kijken?

  • Gera

   20 april 2017 - 09:40
   Reply

   Wat leuk dat jullie een camperbusje hadden! Met zijn tweetjes is het op vakantie gaan toch een heel ander verhaal hè? Misschien dat ik er over een poosje ook weer anders over denk haha! Dan kom ik hier zeker op terug 😉

 8. Rachel

  20 april 2017 - 07:41
  Reply

  Ik ben ook geen globetrotter en de vakantie met m’n ouders was ook altijd op een camping in Nederland. Heerlijk was dat. Daar heb ik nog veel herinneringen aan.
  Met m’n man deden we eens per jaar een stedentripje, maar sinds de kinderen is dat een weekendje vakantiepark. Dit vinden we beide niet erg dat we niet meer de steden van het lijstje kunnen strepen. Het leek een beetje verplicht nummertje. Nu genieten we van een vakantiehuisje in een mooie omgeving.
  Zomerse vakantie zitten wij het liefst op de camping in het druilerige Engeland. Hopelijk gaan de kinderen dat ook fijn vinden. Waar menig vakantieganger een lekker kleurtje heeft na de vakantie komen wij witter terug.

  • Gera

   20 april 2017 - 09:37
   Reply

   Gek is dat hè, dat je zo’n jaarlijks tripje als verplichting gaat zien. Ik ben ook twee keer op vakantie geweest in Engeland en ik vond het geweldig! Misschien een keer naar Cornwall voor dat kleurtje ;)? Wij hadden daar althans super weer! Hoe verder we naar het noorden trokken, hoe druileriger het werd haha!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *