Huismama

Eerste lichtfeest: Hoe was onze Sint Maarten?

Afgelopen vrijdag hebben we het eerste lichtfeest, Sint Maarten, gevierd met de peuterspeelzaal van Levi. Ik vond het heel bijzonder om mee te maken, daarom wil ik het graag met je delen. Benieuwd naar de betekenis van Sint Maarten? Eerder deze week schreef ik al een blog over wat er met Sint Maarten gevierd wordt.

Vrijdag verzamelden we ons met onze pompoentjes om 17.00 uur op school. De school was feestelijk versierd. Langs de route naar het lokaal stonden allemaal waxinelichtjes in kleurig versierde potjes. In het lokaal was het al snel een drukte vanjewelste. Allemaal kinderen, peuters, die op dit tijdstip, zo aan het einde van de dag, al merkbaar moe waren. Gelukkig duurde het wachten niet te lang! We staken de waxinelichtjes in onze pompoentjes aan, verzamelden ons bij de juffies en liepen met ons groepje naar buiten. Een koortje wat Sint Maarten liedjes zong deed ons uitgeleide.

Aanbellen

Al zingend begonnen we aan onze optocht. Levi wilde trouwens niks van zijn pompoentje weten, dus daar liep ik braaf mee. Oké, er was een redelijk strakke planning, maar dat mocht voor mij de pret niet drukken. Er was onderling afgesproken dat we bij drie huizen aan zouden bellen. Deze mensen hadden kaarsjes branden, zodat je ook wist dat ze meededen aan Sint Maarten. Goed systeem!

Levi mocht bij het eerste huis aanbellen. Er werd een liedje gezongen en de peuters kregen een doosje rozijntjes. Bij het tweede huis kregen ze een mandarijntje en bij het derde huis een koekje. Al met al hebben we iets meer dan een half uur gelopen toen we weer op school aankwamen. Mijn manlief had intussen de soep opgewarmd, brood gesneden en de rest van de kaarsjes aangestoken. Dat is heerlijk binnenkomen!

Saamhorigheid

We hebben met zijn allen pompoensoep en een stokbroodje met kruidenboter gegeten. Als afsluiting vertelde een juffie nog een mooi, interactief verhaal. De kleintjes waren toen allemaal zo afgedraaid dat het voor de meesten ook echt wel bedtijd was. Terwijl een van de juffies en ik aan het afwassen waren, hielp manlief met het opruimen van de tafels en het opnieuw inrichten van het lokaal. Normaal gesproken moet ik Levi dan echt wel heel goed in de gaten houden, omdat hij weg is voor ik er erg in heb. Maar tot mijn grote verbazing was hij heerlijk aan het spelen.

Lichtfeest

Mijn eerste Sint Maartensfeest in zo’n 25 jaar, ik heb echt genoten. Deze viering is niet te vergelijken met hoe ik het vroeger deed. Aan deze viering heb ik een warm en saamhorig gevoel overgehouden. En laat dat nu net het doel van een lichtfeest zijn!

About 
Moeder van drie prachtige kinderen, levensgenieter, fanatiek. Kan moeilijk stilzitten, is gek op ijs en chocola.

0 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *