Huismama

ADHD zonder medicijnen? No way!

ADHD zonder medicijnen is volgens mijn persoonlijke ervaring niet verstandig. Vooral niet in de huidige maatschappij waar alleen ruimte is voor de beste versie van jou. Maar wanneer je als moeder je kind medicijnen moet geven valt je dat soms toch wel even zwaar.

Alle kinderen zijn hetzelfde, maar toch ook weer niet. Ouders van rustige, meegaande kinderen kunnen vaak weinig tot geen begrip opbrengen voor ouders met temperamentvolle kinderen. Heb je een bijzonder kind met stempels, zoals ik, dan zijn de meningen van anderen vaak niet van de lucht. Problemen die je ervaart liggen immers al snel aan je manier van opvoeden. Daar ben ik het niet mee eens. Want, geloof me, ik heb het geprobeerd, een kind met ADHD zonder medicijnen opvoeden valt echt niet mee.

 

Drugs

Johan slikt het medicijn dexamfetamine sulfaat tegen de symptomen van ADHD. Door overstimulering van neurotransmitters in de hersenen voelt hij zich juist rustig, kalm en neemt zijn concentratie toe. Dit in tegenstelling tot wanneer jij of ik zo’n capsule in zouden nemen. Maar goed, eigenlijk geef ik mijn kind dus gewoon een soort nette, door de overheid goedgekeurde drugs, die iets minder gevaarlijk is als drugs zoals cocaïne en speed.

 

Geen excuus

Dat Johan een stempel heeft is voor mij trouwens nooit een excuus geweest dat hij zich niet netjes hoefde te gedragen. Ik word dan ook vaak doodmoe van mensen die zeggen dat stempels als autisme en ADHD gewoon een excuus zijn voor het (asociale) gedrag van een kind. Als ik naar mijn eigen situatie kijk weet ik zeker dat ik heb gedaan wat in mijn macht ligt om een prettig mens van mijn kind te maken. En dat is, gezien de reacties van mijn omgeving, vrij goed gelukt.

Een kind krijgt namelijk niet zomaar, hop, even een etiketje met ADHD en/of autisme erop. Daar moet echt wel wat voor aan de hand zijn. En heeft je kind eenmaal zo’n stempel te pakken, dan ben je als ouder ook mooi klaar. Er wordt namelijk ook een vergrootglas op jouw eigen handelen gelegd. Wat kun jij zelf doen om de situatie beter te maken? Daarnaast blijft je kind voor altijd onder controle. Dat lijken buitenstaanders vaak maar voor het gemak te vergeten.

 

Strijd

In 2012 is Johan begonnen met het slikken van medicijnen. Hij was toen negen jaar en hij vond het verschrikkelijk. Als moeder zijnde viel het ook niet mee. Ik zag dat hij zoveel voordeel ondervond van de medicijnen, maar de strijd was heftig. En ik voerde niet alleen strijd met Johan over de inname van de medicatie, maar ook met directe naasten als (schoon)ouders. Wat dat betreft ben ik blij dat hij daar inmiddels zelf zijn verantwoordelijkheid voor draagt!

 

Weekenden en vakanties

In principe zou Johan in de weekenden en vakanties geen medicijnen in hoeven te nemen. Helaas zijn de symptomen van zijn ADHD dan zó aanwezig dat ik er knettergek van wordt. Op de momenten dat zijn medicijnen nog niet werken moet hij bijvoorbeeld regelmatig geluid maken. Om zichzelf te horen? Ik weet het niet, híj weet het zelfs niet eens, maar het is echt heel erg vervelend. Ik zou je graag uit willen leggen hoe het klinkt, maar zelfs dat lukt me niet. Je moet er echt bij zijn om te begrijpen, maar vooral te zien, wat ik bedoel. Daarnaast is zijn concentratie op die momenten ook nog eens nul en kan hij daardoor ook nog eens heel makkelijk explosief boos worden.

Daarom krijgt Johan iedere morgen rond 8.00 uur zijn medicijnen, drie capsules in totaal. En om 12.00 uur en 15.30 uur beide keren twee stuks. Met een glaasje water neemt hij ze zonder morren in. In de kerstvakantie stond ik er ineens even echt bij stil. Ik vertelde hem dat ik het ontzettend knap vind dat hij dat kan en dat ik niet weet niet of ik het zelf zou kunnen. 

 

ADHD zonder medicijnen?

Als moeder zie ik hoe Johan zich ontwikkeld heeft sinds hij die verrekte medicijnen slikt. Zonder had hij 3 vwo nooit gered. Johan merkt er nu inmiddels zelf ook de voordelen en is dat niet het enige wat telt? ADHD zonder medicijnen is voor mij daarom echt geen mogelijkheid. Maakt me dat een slechte moeder? Ik dacht het niet.

 

ADHD zonder medicijnen

About 
Moeder van drie prachtige kinderen, levensgenieter, fanatiek. Kan moeilijk stilzitten, is gek op ijs en chocola.

4 Comments

 1. Anita Willems

  23 januari 2018 - 16:03
  Reply

  Het ligt inderdaad zo genuanceerd. In de eerste plaats wil je je kind geen etiket opplakken, maar zonder etiket is het moeilijk zoeken naar de beste begeleiding.
  Ik stond zelf ook terughoudend tegenover medicijnen, eigenlijk vooral omdat ik in het algemeen een aversie tegen medicijnen heb. Maar ik sta er wat anders in nu. Met kinderen in het gezin telt niet alleen het kind zelf, maar ook de rest van de gezinsleden. Als er teveel druk op de rest komt te staan, dan is het het niet waard om dat ene kind geen medicijnen te geven.

  • Gera

   23 januari 2018 - 16:06
   Reply

   Wauw Anita, dat je kort en bondig samengevat. Dat is precies wat ik bedoel te zeggen.

 2. nicole orriens

  23 januari 2018 - 11:06
  Reply

  Ik sta zelf ook altijd huiverig tegenover het slikken van medicatie voor kinderen en jongeren. Maar als ik jouw post zo lees was het voor jullie wel de beste keuze.

  • Gera

   23 januari 2018 - 16:07
   Reply

   Het is voor ons zeker de beste keuze. Als je zelf geen ervaring met ADHD hebt is het moeilijk om anderen correct te beoordelen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *