Huismama

Zijn Jip en Janneke ouderwets?

Voorlezen is iets wat ik graag doe. De laatste tijd loop ik echter met een vraag in mijn hoofd rond. Zijn Jip en Janneke ouderwets en achterhaald?

Jip en Janneke, wie kent dit wereldberoemde duo niet? Was ik vroeger degene die voor het slapen gaan voorgelezen werd uit de boekjes van Annie M.G. Schmidt, tegenwoordig lees ik mijn eigen kroost uit diezelfde boekjes voor. Maar zijn de nostalgische verhaaltjes van Jip en Janneke niet ouderwets?

Namen omdraaien

Het eerste verhaaltje van Jip en Janneke verscheen op 13 september 1952 in Het Parool. In de afgelopen 65 jaar is er natuurlijk het een en ander gebeurt in de wereld. Er heeft een hele maatschappelijke verschuiving plaatsgevonden! Ik heb van horen zeggen dat mensen daarom weleens de namen omdraaien. Op die manier is Janneke ook eens de ondeugende van de twee en Jip de brave. Maar is dat wel een goede oplossing? Ik vind persoonlijk van niet. Jip en Janneke hebben immers, net als ieder kind wereldwijd, ieder hun eigen karakter. Snap je wat ik bedoel?

Zuurtjes en koekjes

Waar ik dan wel weer een probleem mee heb zijn al die zuurtjes en koekjes die Jip en Janneke krijgen als ze moeder helpen met het doen van de boodschappen. Ik maak daar dan vaak maar een mandarijntje van of iets dergelijks. Al met al maakt me dat eigenlijk geen haar beter als de mensen die de namen omdraaien hè? Ten tijde van Jip en Janneke was het heel normaal dat je als kind overal iets kreeg en lette men niet zo op verantwoord snoepen. Overgewicht was toen ook nog niet zo’n issue als vandaag de dag.

En nu ik toch lekker bezig ben met opbiechten: weet je welk verhaaltje ik ook oversla? Het verhaaltje dat Jip en Janneke een sigaar voor opa gaan kopen. Zolang de kleintjes zelf nog niet kunnen lezen kom ik daar nog wel mee weg! Ik zou op een gegeven moment natuurlijk uit kunnen gaan leggen dat roken in die tijd heel normaal was en dat het heel erg dom is om ermee te beginnen, maar liever vertel ik mijn kinderen gewoon zo lang mogelijk niks.

Dus ja, als je het mij vraagt zijn de verhalen van Jip en Janneke ouderwets. Maar dat er sinds de boekjes zijn geschreven zoveel is veranderd, daar kan Annie natuurlijk helemaal niks aan doen!

Fiep Westendorp

De afbeeldingen van Jip en Janneke, die getekend werden door Fiep Westendorp, zijn daarentegen tijdloos. Ik denk dat iedereen de karakteristieke tekeningen van Fiep wel kan herkennen! Zo kocht ik voor de geboorte van Levi, en later ook voor Lisa, bij de Hema (aff.) hele schattige rompertjes. Eentje met Jip en Janneke en eentje met Takkie. We wisten het geslacht van tevoren niet en dan zijn die uniseks rompertjes natuurlijk een uitkomst!

Lees jij je kind voor uit Jip en Janneke?  

About 

Moeder van drie prachtige kinderen, levensgenieter, fanatiek. Kan moeilijk stilzitten, is gek op ijs en chocola.

5 Comments

 1. Kreanimo

  3 december 2017 - 09:50
  Reply

  Wij lezen het nog wel. De kinderen vinden het leuk.
  Soms leg ik ook gewoon uit dat het vroeger anders was….

 2. Merel

  3 december 2017 - 07:45
  Reply

  Ik vind het een verademing juist dat ze toen nog niet zo krampachtig deden over snoep. Leuk om jouw opvattingen te lezen, ik had er namelijk nooit zo bij stilgestaan.

 3. Marloes

  28 november 2017 - 20:40
  Reply

  Ik ben nog steeds dol op Jip en Janneke, zelfs al is het gedateerd ♡

 4. nicole orriens

  28 november 2017 - 09:13
  Reply

  Jip en Janneke is niet per sé ouderwets, maar het is wel duidelijk tijdgebonden. Sommige dingen passen niet meer bij de normen van 2017.

  • Gera

   28 november 2017 - 09:16
   Reply

   Dat is een hele mooie omschrijving!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *