Huismama

Levi heeft zijn eerste pinksterfeest gevierd

Levi gaat sinds kort naar de peuterspeelzaal van de vrije school. Pinksteren wordt op de vrije scholen gevierd als het verbond tussen hemel en aarde. Op de achtergrond speelt de christelijke betekenis mee. In voorchristelijke tijden werd in mei echter ook al een feest gevierd. Dit feest was sterk verbonden met groei en ontwikkeling in de natuur. Daarom hebben ze er op de vrije school voor gekozen om de nadruk te leggen op natuurbeleving. Hoe werd het pinksterfeest op de peuterspeelzaal gevierd?

Omdat Pinksteren in het teken staat van licht, lucht en kleur, moest Levi in witte (of in ieder geval lichte) kleding naar school. De witte kleding symboliseert de hemel die de bloeiende aarde omgeeft. De bloeiende aarde wordt gesymboliseerd door bloemenkransen op de hoofden van de kinderen. Aangezien ik vooral praktisch en degelijk ben ingesteld, zeker wat kinderkleding betreft, heb ik geen witte en/of lichte kinderkleding in huis. Verplicht shoppen dus…Na een aantal winkels af te zijn geweest ben ik gelukkig toch geslaagd voor een witte polo en een blauw/grijs pastel kleurig kort broekje. Want het beloofd die dag prachtig weer te worden!

Zoals elke schooldag staat Levi te springen om naar school te mogen. Ook ik heb er stiekem veel zin in. Er is aan de ouders gevraagd of ze willen helpen met het in elkaar knutselen van de bloemenkransen. Levi zit nog geen maand op de peuterspeelzaal en nu moet ik al helpen. Leuk! De sfeer op school is namelijk enorm goed. Jongere broertjes en zusjes die ’s ochtends mee moeten worden gezamenlijk op de grond gezet. Om de beurt ontfermen we ons om de ukkies, terwijl we ondertussen een krans vlechten en versieren met bloemen.

Na een half uurtje fröbelen zijn we klaar. Dat is maar goed ook, want Levi heeft geen zin meer om stil te blijven zitten op zijn stoel. Hij wil spelen! De geknutselde bloemenkrans wordt demonstratief van zijn hoofd gehaald en op de grond gegooid. Oké, hij is overduidelijk niet gek op knutselen. De ouders nemen afscheid en vertrekken. In voorgaande jaren sloten de peuters bij de rest van de school aan om het pinksterfeest te vieren. Maar omdat de peuters halverwege hun aandacht wel verloren, hebben ze besloten om dit jaar naar een park verderop te gaan om hun pinksterliedjes te zingen.

Alles loopt op zo’n dag natuurlijk een klein beetje uit en iets later dan gepland mogen we de klas in om onze kids op te halen. Maar wat bijzonder om op deze manier het pinksterfeest te vieren. Sta jij bewust stil bij Pinksteren?

About 

Moeder van drie prachtige kinderen, levensgenieter, fanatiek. Kan moeilijk stilzitten, is gek op ijs en chocola.

3 Comments

 1. Irene

  6 juni 2017 - 11:29
  Reply

  Wat bijzonder. Ik heb vroeger op een protestante basisschool gezeten(al geloofde ik niet), maar ik vind het bijzonder hoe het op een vrije school wordt gevierd.

  • Gera

   6 juni 2017 - 20:45
   Reply

   Ik zat vroeger inderdaad ook op christelijk basisonderwijs. Ik kan me ook niet heugen dat wij iets bijzonders deden…

 2. Anita Willems

  4 juni 2017 - 20:35
  Reply

  Ik sta er niet bewust bij stil, maar wel steeds meer. Ik hou erg van de symboliek van de natuurfeesten. De laatste tijd leer ik steeds meer de theoretische kant van hoe ik het zelf altijd ervaren heb, maar waar ik nooit woorden voor had.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *