Huismama

De open dag van het montessorionderwijs. Hoe heb ik het ervaren?

Een poosje geleden schreef ik al eens de blog ‘Help, welke basisschool voor mijn kind?!’. Hierin vertel ik hoeveel en welke soorten onderwijs wij hier in onze woonplaats hebben. Het was een hele waslijst. Eerlijk gezegd zag ik door de bomen het bos niet meer…Ondanks dat ik goede ervaringen heb met de basisschool waar mijn oudste naar toe ging, wordt het toch een andere school. Het wordt, zoals het er nu voor staat, óf montessorionderwijs óf de vrije school.

De reden waarom we voor een andere school kiezen is vrij simpel. We kijken in de opvoeding enorm naar onze kinderen en stemmen alles af op hun behoeften. We willen dat ook graag in het onderwijs terug zien. Afgelopen woensdag was het tijd voor de open dag op het montessorionderwijs. Het motto van het montessorionderwijs: ‘Help mij het zelf te doen’. Ik maakte een lijstje met mijn plus- en minpunten.

Wat waren voor mij de pluspunten?

 • De kleuters maken gebruik van een afgesloten plein. Ze kunnen niet eenvoudig weglopen.
 • Er werd muziekles gegeven tijdens de open dag. De onder-, midden- en bovenbouw hebben allemaal een eigen muziekleraar.
 • Elkaar helpen (zonder te zeuren!) staat hoog in het vaandel. Dit werd ook even gedemonstreerd toen Levi een doosje met kralen liet vallen…
 • Het competitie-element wordt zoveel mogelijk gemeden. Bijvoorbeeld geen rapporten met cijfers.
 • Iedereen was erg vriendelijk en Levi leek zich thuis te voelen. Ook Lisa zat met een grote glimlach in de wagen.

Wat waren voor mij de minpunten?

 • Ondanks dat ik regelmatig langs het schoolgebouw kom, viel het me nu pas op hoe groot het is. Naar mijn zin iets té groot. Ik hou wel van kleinschalig.
 • De school maakt nog gebruik van de ‘ouderwetse’ schooltijden. De basisschool waar Johan op heeft gezeten stapte op een gegeven moment over op het continurooster. Ik zag daar eerst enorm tegenop, maar het bleek toch erg prettig te zijn.
 • Het was erg rumoerig. Dat komt natuurlijk ook omdat het een open dag was. Mocht het deze school worden dan wil ik eerst nog een keer terugkomen wanneer er geen open dag is. Dan heb ik toch een iets beter beeld.

Als ik naar het lijstje kijk zie ik dat ik meer voordelen heb weten te noemen dan nadelen. Dat is natuurlijk heel mooi. Het komt er dus op neer wat er zwaarder weegt. Ik vind de lestijden belangrijker dan ik gedacht had. Al woon ik vlakbij de montessorischool, ik vind het echt een enorm nadeel dat ze géén continurooster hebben. Over laten blijven is voor mij geen optie, ik zou niet weten waarom. Mijn tip voor alle scholen: ga over op het continurooster, dat scheelt een hoop gedoe met overblijfkrachten…

Mijn voorkeur gaat ook uit naar een kleinschalige school. Maar volgens mij is dat in deze tijd ook bijna niet meer te realiseren. En hoewel Levi zich er best thuis leek te voelen, voelde ik niet echt een klik met de school.

Ook al sta ik niet direct te jubelen bij deze school, toch ben ik blij dat ik naar de open dag ben geweest. In april wacht de open dag van de vrije school. Ik ben daar ontzettend benieuwd naar!

About 
Moeder van drie prachtige kinderen, levensgenieter, fanatiek. Kan moeilijk stilzitten, is gek op ijs en chocola.

8 Comments

 1. Essma

  24 maart 2017 - 09:46
  Reply

  Ik kan me goed vinden in de voorwaarden die je schept voor je kinderen. Ik had, voordat we naar Duisland verhuisden, ook een bepaald plaatje in mijn hoofd. Mijn dochter is uiteindelijk op een heel andere soort school terechtgekomen dan ik aanvankelijk dacht. Het is er te groot, te prestatiegericht en daar geven ze toch cijfers op rapporten…?. Maar ik probeer onze dochter hoe dan ook met beide voeten op de grond te houden en vooral niet de focus op cijfers te leggen.

  • Gera

   24 maart 2017 - 10:53
   Reply

   Dat lijkt me heel lastig voor je! Ik ga ervan uit dat je geen andere keuze had dan deze. Wat dat betreft is het in onze woonplaats weer het andere uiterste, zoveel keus als hier is. Komt ze wel goed mee?

 2. Cynthia

  21 maart 2017 - 21:09
  Reply

  Ik ben peuterjuf op een montessori groep. Het is heel gestructureerd en kalm, zo heerlijk. En dat alles vanuit het kind wordt besloten, vind ik fantastisch. Ik ben dol enthousiast over deze methode! Maar jouw punt snap ik. Een continurooster. Wij kennen dit overigens niet hier..

  • Gera

   21 maart 2017 - 21:16
   Reply

   Wat leuk Cynthia, dat wist ik niet! De basisschool waar mijn oudste op zat was ook de eerste in deze woonplaats die op een continurooster over ging. En dat is me uiteindelijk zo goed bevallen. Juist doordat er meer rust en overzicht ontstaat. Lunchen gebeurt dan klassikaal met de juf en om 14.00u ging de school uit. Dan hoef je als school ook niks meer ter regelen voor overblijven etc. Ik weet toevallig dat ze dat op de vrije school wel hebben en ook daar wordt naar de ontwikkeling van het kind gekeken. Zoals ik al zei is het afwachten welke keus het gaat worden!

 3. Linda

  21 maart 2017 - 17:11
  Reply

  Ik voel met je mee. Ik vind de schoolkeuze ook zo lastig en wij moesten dus ook twee keer. Gelukkig hebben wij een match gevonden. Kleine school, kleine klassen, openbaar onderwijs en géén cito vanaf groep 1. Past perfect bij onze kleuter 🙂 De aanhouder wint!

  • Gera

   21 maart 2017 - 19:59
   Reply

   Wat fijn dat jullie een passende school hebben kunnen vinden! Ik heb mijn hoop momenteel gevestigd op de vrije school 🙂

 4. Vlijtig Liesje

  21 maart 2017 - 11:00
  Reply

  Goed dat je zo de tijd neemt om te zien hoe het daar aan toe gaat. Zo krijg je het beste een beeld.

  • Gera

   21 maart 2017 - 13:18
   Reply

   Dank je, ik hoop inderdaad op deze manier een goed beeld te krijgen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *