Huismama

“Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker?”

De slogan “leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker” kennen we denk ik allemaal wel toch? Ben ik de enige in Nederland die vind dat deze hele zin nergens op slaat? Want het lijkt altijd wel dat elke keer dat de belastingdienst mijn naam onder ogen krijgt ze gelijk maar een rekeningetje of wat uitschrijven. Maar goed, het zou natuurlijk ook aan mij kunnen liggen…

Al zolang ik in aanraking kom met de belastingdienst blijkt dat wij geen goede vrienden zijn. Ik ben er inmiddels een beetje bang voor dat dit de rest van mijn leven ook zo zal blijven. Het aanvragen van toeslagen is nog enigszins gebruiksvriendelijk, maar daar houdt het voor mij dan wel op. Op de één of andere manier schijn ik iedere keer, echt waar, iets verkeerd te doen, waardoor er aan het einde van de rit altijd een gepeperde rekening op de deurmat valt. Of ik dat bedrag even binnen zoveel dagen terug wil betalen? Tegenwoordig zijn ze zelfs zo vriendelijk om wat betreft de terugbetalingen gelijk een voorstel te doen. Heel nobel allemaal.

Je zou natuurlijk kunnen zeggen dat ik niet moet klagen. Dat ik het terug moeten betalen van toeslagen als iets positiefs zou kunnen zien. Dan hebben we het geld immers ook niet echt nodig? Dat klopt en dat ben ik ook zeker met je eens. We hebben altijd voldoende geld om die gepeperde rekeningen terug te betalen. Maar ik word er onderhand gewoon een beetje moedeloos, nee, gefrustreerd van dat ik altijd maar moet dokken.

Toen ik stopte met werken besloot ik op dat moment: dit moet anders! Ik zou alles goed in de gaten houden en tussendoor de inkomsten, indien nodig, aanpassen. Manlief kreeg opslag en ik paste braaf het verzamelinkomen aan. Verder veranderde er op inkomstengebied niks. Op deze manier moest dan ook alles goed komen. Toch? Nou ja, nee dus. Want nu valt weer de ene na de andere envelop op de mat. De teller staat momenteel op drie. Beste mevrouw, wilt u even betalen alstublieft?

Nogmaals, we zijn niet zielig en we hebben toch maar mooi het geld om die rekeningen te kunnen betalen. Want na schade en schande ben ik behoorlijk wijs geworden en zet ik het merendeel apart op een rekening. Maar ik vraag me toch met regelmaat af: zou het met die toeslagen niet veel makkelijker geregeld kunnen worden? Is het niet veel eenvoudiger om die toeslagen gewoon achteraf te geven? Als je toch je jaaropgaaf invult, kunnen ze toch gelijk zien of je nog ergens recht op hebt? Volgens mij zou dat bij veel, toch vaak al arme mensen, een hoop schulden voorkomen.

De belastingdienst, alles weten ze van je…“Leuker kunnen we het niet maken?” Nee, inderdaad, maar in mijn ogen wel veel makkelijker!

About 

Moeder van drie prachtige kinderen, levensgenieter, fanatiek. Kan moeilijk stilzitten, is gek op ijs en chocola.

7 Comments

 1. nicole orriens

  8 augustus 2017 - 16:09
  Reply

  Blegh, de Belastingdienst. Ik vind het altijd een enorm gedoe. En inderdaad helemaal niet zo makkelijk!

 2. Irene

  8 augustus 2017 - 11:40
  Reply

  Weetje wat het is. Ik heb dat vaker gezien met economen en hypotheekadviseurs. Sommige praten gewoon op hun eigen niveau zeg maar. Ik denk dat dit ook bij de belastingdienst gebeurd.

 3. Kreanimo

  7 augustus 2017 - 02:02
  Reply

  Oh zwijg zeg… wij hebben problemen met het feit dat we zowel in België als in Nederland aangifte moeten doen. De boekhouding ontdekte een fout en daardoor moeten we een bom geld aan België betalen. Geld dat Nederland moet teruggeven aan ons. Wij moesten onmiddellijk betalen. Nederland krijgt 3 jaar de tijd… m.a.w. zijn wij die bol geld aan het voorschieten….
  Pfffff

 4. Charel

  6 augustus 2017 - 14:30
  Reply

  Zoiets is zo ontzettend spannend en moeilijk allemaal pff! Ik wil daar niet teveel aan denken haha!

 5. Patricia

  6 augustus 2017 - 11:05
  Reply

  Ik heb de zelfde relatie met de belastingdienst als jij. En dan denk je afbetaald te hebben en hup weer een envelop op de deurmat. Omdat we weer iets te veel kinderopvangtoeslag hebben gekregen. Zo als je zegt: frustrerend!

 6. roelina

  4 augustus 2017 - 22:53
  Reply

  Ik klik ook niet met ze. Ik ontvang dan het liefst ook gewoon niets. Geen voorschotten, geen toeslagen (behalve dan de KDV toeslag maar dat is bijna onmogelijk om dat zo ineens te betalen, trouwens ook een enorme kromme regeling, maar ala).

 7. Melanie

  4 augustus 2017 - 19:05
  Reply

  O de belasting dienst ik kan er een boek over schrijven. Ooit een uur per week te veel vergoed gekregen van ze voor de kinderopvang. Terwijl ik netjes alles op had gegeven. Vonden ze dat ik dat plus een fikse boeten mocht terug betalen. Was maar €10.000. Die gasten zijn echt gek.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *