Huismama

Langvoeden: Ik geef al anderhalf jaar borstvoeding!

Met de geboorte van Lisa begon op 3 juli 2016 mijn derde borstvoedingsavontuur. Dat is vandaag alweer anderhalf jaar! Had ik van tevoren verwacht dat ik zou langvoeden? En hoe voelt het eigenlijk om een peuter aan de borst te hebben?

Mijn persoontje behoort percentueel gezien regelmatig tot de uitzonderingen. Zo zijn mijn bevallingen alle drie ingeleid, kwam ik daar drie keer zonder kleerscheuren vanaf en begon ik drie keer met borstvoeding. Ook wat betreft de borstvoeding hoor ik volgens mij tot de minderheid. Naast wat wondjes door het ‘harden’ van de tepels (en ja, dat is best wel even pijnlijk) heb ik verder geen klachten gehad. Ik herken me dan ook zelden in de borstvoedingsverhalen van andere moeders.

 

Informatie

Tijdens mijn tweede borstvoedingsavontuur heb ik alle informatie wat ik over borstvoeding geven kon vinden gelezen. En dan geen ‘dramatische ervaringsverhalen’, nee, ik ging op zoek naar de theorie achter de borstvoeding. Want wanneer je als nieuwbakken moeder begrijpt waarom je baby doet wat hij doet, voel je je veel minder onzeker. Veel baby’s gedragen zich namelijk anders dan de door de maatschappij opgelegde verwachtingen. Maar goed, dat is een andere discussie.

 

Zelfvertrouwen

Toen Lisa werd geboren blaakte ik dan ook van het zelfvertrouwen. Die borstvoeding? Dat kwam wel goed. Gelukkig zaten mijn manlief en ik compleet op één lijn. Ook wat betreft het gebruik van flesjes en fopspenen. Die hebben we namelijk nooit gebruikt. Waarom zouden we, ik heb immers twee ‘natuurspenen’. Dat een baby om de één à twee uur voor een voeding komt is helemaal niet gek. Wil je baby niet weggelegd worden? Ook niet raar. Dit verschijnsel heet clusteren. Dus, als de bevalling goed zou verlopen en ik ook geen borstontsteking zou krijgen, zou ik me, nou ja, zouden wij ons wel redden. En we hebben ons zeker gered. Al anderhalf jaar!

 

Langvoeden

Wanneer je meer dan zes maanden borstvoeding geeft wordt je ineens een ‘langvoeder’ genoemd. Persoonlijk vind ik langvoeden een beetje een gekke term. De WHO-norm voor borstvoeding staat, ook voor het Westen, namelijk op twee jaar. Maar goed, nu ik anderhalf jaar borstvoeding geef ben ik er zonder twijfel toch echt wel één…

Nu heb ik natuurlijk de mazzel dat ik een thuiswerkende moeder ben. Ik weet niet of ik het voeden wel zolang zou hebben volgehouden als ik meerdere keren, onder werktijd, had moeten kolven. Echt, ik heb een groot respect voor de mama’s die, soms zelfs fulltime vanaf de geboorte, kolven!

 

Steun

Verder heb ik ook altijd alle steun van mijn manlief gekregen. En van mijn omgeving. Of eigenlijk, die zeggen er nooit iets over. Ik heb eerlijk gezegd ook geen idee of de voor mij belangrijke mensen er iets (negatiefs) van vinden.

Wel had mijn manlief het idee om het borstvoeden na een jaar voor gezien te houden. Maar toen haar eerste verjaardag uiteindelijk daar was heeft hij het nooit ter sprake gebracht. Lisa wordt, nog steeds, enorm gelukkig van haar momentjes aan de borst. Wie zijn wij dan helemaal om haar dat af te nemen? Borstvoeding is namelijk zoveel meer dan alleen maar voeding!

 

Peuter aan de borst

De natuurlijke speenleeftijd, het moment waarop een kind uit zichzelf stopt met borstvoeding, ligt tussen de twee en zeven jaar. Zou het melkgebit daar zijn naam aan te danken hebben? Natuurlijk is het van tevoren een gek idee om zo’n groot kind aan de borst te hebben. Maar uit ervaring kan ik je vertellen dat je er als moeder in meegroeit.  

Heb ik een plan of ga ik eeuwig door met het geven van borstvoeding? Goede vraag! Voor nu hoop ik eerst de WHO-norm van twee jaar te mogen halen. Daarna zie ik wel weer verder. Zolang Lisa en ik het allebei nog prima vinden, gaan we denk ik lekker zo verder!

Voor meer informatie over (het geven van) borstvoeding: Borstvoeding.com

About 
Moeder van drie prachtige kinderen, levensgenieter, fanatiek. Kan moeilijk stilzitten, is gek op ijs en chocola.

1 Comment

  1. Christa

    3 januari 2018 - 18:38
    Reply

    Knap zeg. Niet alleen dat je het nog hebt, maar dat je het zelf ook gewoon prettig vind!
    Ik ben absoluut pro-borstvoeding, alleen was ik er zelf redelijk snel klaar mee… bij de eerste toen ik weer met werken begon (dat vele kolven zag ik dus echt niet zitten) en bij de tweede al na 3 weken. Was helemaal klaar met het feit dat IK altijd de “sjaak” was met voeden.. ik miste m’n vrijheid.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *