Huismama

De jeugd van tegenwoordig…

Er is ons weer een vijftienjarige jongen ontnomen. De reden? Er ging een naaktfoto van hem rond op Snapchat. Ik kan er met mijn hoofd niet bij. Het ergste en engste is nog dat het blijkbaar gaat om een groepje. Toen het groepje ontdekte wat de jongen had gedaan werd de groep verwijderd. Niet veel later werd er een nieuwe groep gestart waar deelnemers te horen kregen dat zij wel eens ‘de volgende’ zouden kunnen zijn. Waar gaat het heen met de jeugd van tegenwoordig?

Waarom? Dat is eigenlijk het enige wat ik me afvraag. Waarom maak je een naaktfoto van jezelf? Waarom zet je die vervolgens in hemelsnaam op het internet? Maar ook: waarom wordt er zo benepen gedaan over naaktheid? Er is toch verdorie niks raars aan een bloot lijf? En waarom liep hij gelijk naar de trein toen hij doorkreeg dat zijn foto rondging op Snapchat? Kon hij door de schaamte geen hulp meer vragen?

Mijn hart bloed voor de jongen. Maar ook voor de betrokken machinist trouwens…Tegelijkertijd hou ik mijn hart vast voor het groepje jongeren op Snapchat. Als je zo omgaat met de zelfmoord van een leeftijdsgenoot ben je volgens mij niet helemaal goed bij je hoofd. Waar gaat het zo vreselijk mis met onze kinderen? Ik kan er mijn vinger maar niet op leggen, terwijl ik het me continue afvraag. Want laten we wel wezen, dit incident staat niet op zichzelf…

Vroeger was alles beter? Nou, daar heb ik ook mijn vraagtekens bij, want in onze jeugd gebeurde er natuurlijk ook het nodige. Het grote verschil met de jeugd van tegenwoordig is denk ik toch het internet. Ik zeg niet dat het direct de boosdoener is. Er is alleen een grote kloof tussen wij die opgroeiden met een beetje internet en de generatie die bijna online geboren wordt. Die kloof is niet een beetje groot, die is gigantisch. Hoe ga je daar als ouders mee om? Ik weet dat ik voor Johan, zeker wat betreft het internet, een enorme zeikerd ben. Dat komt vooral ook door dit soort berichtgevingen.

Sinds kort heeft mijn oudste, zonder dat ik het wist, Facebook. Hij is nu veertien, ik heb het nog lang weten tegen te houden. En volgens mij gebruikt hij het amper. Ik probeer veel met hem te praten over (cyber)pesten. Zover ik weet gebeurt dat bij hem in de klas helemaal niet. Gelukkig maar. Maar omdat hij me natuurlijk niet alles vertelt loop ik ook af en toe zijn telefoon na. Dat doe ik ook nog eens onaangekondigd zodat hij niet eerst op zijn dooie gemakje alles kan wissen wat niet voor moeders ogen bestemd zijn.

De jeugd van tegenwoordig. Praktisch online geboren. Het internet is een grote verantwoordelijkheid waar zelfs menig volwassene niet fatsoenlijk mee om kan gaan. Hoe kunnen we die verantwoordelijkheid dan wel van onze kinderen verwachten?

Bron: De Telegraaf

About 

Moeder van drie prachtige kinderen, levensgenieter, fanatiek. Kan moeilijk stilzitten, is gek op ijs en chocola.

13 Comments

 1. Irene

  16 juni 2017 - 20:15
  Reply

  Het is heel bizar. Toen ik een jaar of 14 was zat ik vaak op MSN, ook daar kwam cyberpesten voor. Is helaas van alle tijden.

  • Gera

   19 juni 2017 - 17:16
   Reply

   Oh ja, MSN! Dat had ik al helemaal verdrongen geloof ik haha! Cyberpesten heb ik via MSN nooit meegemaakt, maar ik kan me goed voorstellen dat het toen ook al gebeurde…

 2. Kreanimo

  16 juni 2017 - 19:31
  Reply

  Op de school waar ik werk is het nog steeds verboden om de gsm te gebruiken binnen de schoolomheiningen.
  De druk wordt echter steeds hoger om het wel toe te laten. Scholen in onze scholengemeenschap laten het wel toe…. wij zijn de enige nog.

  Vroeger hadden kinderen ten minste ’s avonds en in het weekend ‘rust’ als er iets aan de hand was op school – nu zitten ze er gewoon de hele tijd mee!

  Er is werk aan de winkel!

  • Gera

   19 juni 2017 - 17:07
   Reply

   Wat jammer dat jullie school zo’n druk voelt om de mobiele telefoons toch toe te gaan laten. Ergens vind ik het ook niet meer dan logisch dat die dingen geweerd worden gedurende schooltijd. Van mijn oudste hoor ik dat ze in de pauze zitten te gamen. Waar is die tijd gebleven dat er met elkaar gepraat en gelachen werd?

   Er is zeker werk aan de winkel! Wil je cyberpesten een halt toe roepen dan moet de voorlichting over internet volgens mij juist niet stoppen na de basisschool. Daarnaast denk ik dat ouders ook meer hun verantwoordelijkheid moeten nemen in deze. Hoe vaak worden kleine kinderen niet achter de tablet gezet, gewoon voor het gemak? Persoonlijk doe ik dat nooit…Maar goed, ieder zijn ding natuurlijk.

 3. Leonie van Mil

  15 juni 2017 - 08:53
  Reply

  Digitaal pesten is zo moeilijk controleerbaar. Dat gaat door buiten school. Het is verschrikkelijk hoe wij als volwassenen weinig er aan kunnen doen dan goede voorlichtingen geven. Ik denk dat dit te weinig gebeurd. Ieder jaar zouden de jongeren op school te horen moeten krijgen dat zij voorzichtig moeten zijn met wat zij online zetten. En thuis ook. Mijn kleine man is pas 15 maanden. Maar ik zet hem nu al niet herkenbaar online en zodra hij zelf mag kiezen, zou ik hem duidelijk maken dat hij er echt goed over na moet denken en wat de consequenties zijn als hij een foto online zet. Ik probeer hier dus nu al het goede voorbeeld in te geven. Want ook ik ben zo bang dat het hem ook gaat overkomen. Geen idee hoe de wereld er over 15 jaar uit ziet als hij die leeftijd heeft.

  • Gera

   16 juni 2017 - 15:04
   Reply

   Inderdaad, de voorlichting over internet stopte na de basisschool. Terwijl dan juist de hormonen beginnen te razen en daardoor gemakkelijk domme beslissingen worden gemaakt. Thuis zijn we gelukkig vrij open over alles, ook over seks en internet, en vooral ook de problemen die hieruit voort kunnen komen. Maar dat is inderdaad ook de reden dat onze kinderen niet herkenbaar in beeld komen! Ik snap je angst namelijk helemaal…

 4. Cynthia

  14 juni 2017 - 21:47
  Reply

  Internet is een groot gevaar voor kinderen die er niet mee om kunnen gaan. Kunnen kids dat überhaupt ? Daarom moet je als ouder je kind regelmatig controleren. Hoe vervelend ook. Wat afschuwelijk, het verhaal van die jongen.

  • Gera

   16 juni 2017 - 15:30
   Reply

   Ja, ik vraag mij oprecht af of kids die verantwoordelijkheid wel kunnen dragen…Echt afschuwelijk ja!

 5. Dhini

  14 juni 2017 - 09:25
  Reply

  Echt veranderd hé de wereld.

  • Gera

   14 juni 2017 - 11:58
   Reply

   Ik kan er echt met verbazing naar kijken!

 6. Charel

  13 juni 2017 - 18:54
  Reply

  Gek hoe het kan veranderen! Over 20 jaar zeg ik ook de jeugd van tegenwoordig haha!

  • Gera

   14 juni 2017 - 12:01
   Reply

   Hahaha! Laat ik je gelijk uit je droom halen, dat duurt geen 20 jaar meer!

 7. Christa

  13 juni 2017 - 12:18
  Reply

  Bizar hè? Soms snap je gewoon niet hoe het kan gebeuren …

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *