Huismama

Ons heerlijk avondje vorig jaar +verlanglijstje

Over een maand is het alweer zover: op 18 november komen de goedheiligman en zijn gevolg aan in het Friese Dokkum. Tijd om na te gaan denken over de cadeautjes en 5 december. Hoe ziet ons heerlijk avondje eruit?

Vorig jaar schreef ik al dat ik een hekel heb aan schreeuwerig speelgoed. Waarom moet speelgoed van plastic gemaakt worden en kabaal maken? Een kind hoeft dan alleen maar op een knopje te drukken en toe te kijken wat zijn ‘speelgoed’ doet. Nee, ik ben daar echt geen voorstander van. Waar veel ouders gaandeweg hun tijdens de zwangerschap ontstane idealen weer loslaten, bijt ik me er juist meer en meer in vast.

Buitenkinderen

Sowieso hebben wij echte buitenkinderen. Weer of geen weer. Wat ze buiten het allerliefste doen? Ons helpen bij waar wij mee bezig zijn. Grasmaaien, snoeien of simpelweg papa ‘helpen’ bij het opruimen van de schuur. Tot zover nog weinig echt speelgoed nodig. Levi heeft voor buiten een kinderkruiwagen, een glijbaan en nog een aantal dingen die we voornamelijk via via hebben gekregen. 

Nederlands feest

Sinterklaas is natuurlijk een echt Nederlands feest. Vorig jaar vroeg ik me met al die demonstraties af of het misschien tijd werd om het feest op een andere manier te gaan vieren. Misschien zelfs wel helemaal te stoppen met het vieren van Sinterklaas. Intussen heb ik voor mezelf duidelijk dat ik me niet op mijn kop wil laten zitten door een stelletje andersdenkende volwassenen. Volwassenen die zelf niet zijn opgegroeid met dit fijne feest.

Tot nog toe heb ik mijn mening nog niet gegeven over de hele zwarte pieten kwestie. Ben je nieuwsgierig naar mijn mening, hou dan vooral ook Mamakletst in de gaten. Ik ben namelijk hard aan het werk om mijn mening over deze kwestie in een nette blog te gieten.

Schoen zetten

Een van de deugden van het sinterklaasfeest is natuurlijk het zetten van je schoentje. Bij ons thuis mogen de kids iedere zaterdag tot 5 december hun schoen(tje) zetten. Aangezien de Sint dus op zaterdag 18 november aankomt betekent dat dat ze twee keer hun schoen mogen zetten. Maar wat ga ik, nou ja, Sint dus, erin doen?

Ten eerste mag het van mij niet te duur zijn, dat is gewoon nergens voor nodig. Ten tweede GEEN SNOEPGOED. Is dat nou echt nodig, die hoofdletters? Uh, ja, sorry. Ik wilde even heel duidelijk zijn dat onze kleintjes ook tijdens sinterklaas geen snoep krijgen in de vorm van chocolademunten enzo. Ik ben dus al een tijdje zoekende naar leuke (schoen)cadeautjes. En ik heb ze gevonden bij de Hema! Daar hebben ze sowieso veel leuke cadeautjes voor een klein prijsje. Ik denk zelfs dat ik alle cadeautjes voor de kids daar ga halen.

Ons heerlijk avondje

Ook al krijgen de kids geen snoep, pakjesavond is natuurlijk wel een groot feest. Iets extra’s mag hier dan ook gewoon. Daarom bakken we in de aanloop naar Sinterklaas zelf bergen pepernoten en op 5 december traditiegetrouw banketstaaf met chocolademelk.

Ons heerlijk avondje is vrij eenvoudig van opzet. Zeker als 5 december op een doordeweekse dag valt. Dat komt dan weer doordat manlief en Johan allebei op 3 december jarig zijn. Het is echt een mega chaotische tijd! Vorig jaar aten we op 5 december pannenkoeken en hadden we de buurvrouw gevraagd om op de deur te bonzen. De reactie van Levi was echt geweldig. Van eten kwam verder weinig terecht!

Gedichtjes

Het maken van surprises, daar heb ik echt een gruwelijke hekel aan. Gedichtjes horen er voor mij dan wel weer bij. Vorig jaar hebben manlief en ik in de avond van 4 december nog een groot gedicht voor ons allemaal geschreven. Erg leuk ook om te doen. En zolang de kleintjes nog niet kunnen lezen en schrijven doen we het maar zo. Hou jij van het schrijven van gedichtjes? Of ben je van de surprises?

Verlanglijstje

Wij zijn natuurlijk met zijn vijven. Dit jaar wil ik een budget hanteren van €25,- per persoon. Dat lijkt mij meer dan voldoende. Maar welke cadeautjes heb ik op het lijstje staan voor ons sinterklaasfeest?

Geen snoep, lawaai en rommel voor de kleintjes dus. Maar wat dan wel? Zoals ik al zei vond ik bij de Hema (aff.) allemaal geweldige cadeautjes die budgetvriendelijk zijn: 

 • 6 pack kaarsmarkers (€7,-)
 • 5 pak wax sheets voor kaarsen (€7,-)
 • Kinderschaar (€1,-)
 • Houten stempels alfabet (€5,-)
 • Speelgoed kookset (€8,-)
 • Memospel Jip en Janneke (€4,-)
 • Plaatjesboek (€1,-)
 • 5-pak stempelstiften (€2,50)
 • Houten hengelspel (€7,50)
 • Magisch zand (€2,-)
 • Zandvormpjes (€2,-)
 • Viltstiften (€2,50)
 • Vouwblaadjes (€1,50)
 • Plaksel met kwastje (€2,-)

Dit jaar heb ik weer heel veel knutselspullen op het lijstje staan. Volgens mij gaat Levi dat magische zand geweldig vinden. Geen idee eigenlijk of het veel rommel geeft?

Voor Johan, manlief en mezelf hou ik het maar weer simpel denk ik. Ik heb voor mij al een agenda uitgezocht, Johan mag nog iets uitzoeken voor scouting. Verder wordt het waarschijnlijk iets van verzorgingsproducten. Wel erg afgezaagd trouwens…

Heb jij nog leuke en originele cadeau ideeën? Hoe ziet jou heerlijk avondje eruit?

 

About 

Moeder van drie prachtige kinderen, levensgenieter, fanatiek. Kan moeilijk stilzitten, is gek op ijs en chocola.

2 Comments

 1. roelina

  18 oktober 2017 - 21:31
  Reply

  `JA, dat magische zand geeft veel rommel haha. Maar leuk is het wel. Wij pakken altijd flink uit met sinterklaas, soms wat te vind ik eigenlijk. Maar het is er hier zo ingeslopen en we doen het al jaren (ook pre kids) zo met familie (3 keer zelfs). Een flinke rib uit mijn lijf. Ik heb de lijstjes nu wel gevuld met echt praktische dingen in plaats van alleen maar speelgoed. En schreeuwend speelgoed houd ik ook niet van. Oma’s en opa’s denken daar helaas vaak anders over.

  • Gera

   26 oktober 2017 - 18:56
   Reply

   Oké, goed om te weten haha! Kan ik me vast geestelijk voorbereiden op de rommel! Jeetje, drie keer Sinterklaas vieren…Dat is zeker een rib uit je lijf! Ik ga me nog even verdiepen in het 4 cadeautjes principe. Keep you posted!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *