Huismama

Waarom ik niet meer in God geloof?

God, Allah, Boeddha, wie dan ook. Het zou volgens de boeken allemaal zo mooi moeten zijn. Want is dat niet de essentie van religie? Een positieve zingeving aan je leven geven? Waarom bekruipt mij dan altijd het gevoel dat het geloof zoveel ellende brengt? Kijk maar naar alle oorlogen en ellende om ons heen. Het wordt allemaal gedaan uit naam van een of andere heilige godheid. Dat kan en mag nooit de bedoeling zijn geweest! Bloedvergieten is namelijk nooit zinvol…

Als klein meisje ging ik naar de kerk. Mijn familie is christelijk. Ik ben gedoopt en heb zelfs geloofsbelijdenis gedaan. Mijn hele schoolcarrière bracht ik door op christelijke scholen. Ik hou van de normen en waarden die erbij komen kijken. En ook van de feesten. Toch ga ik al sinds de scheiding van mijn ouders niet meer naar de kerk, uitzonderingen als huwelijken daargelaten.

Nederland staat bol van haat en nijd. Tegenwoordig maken de katholieken en protestanten elkaar niet meer af, maar nu is het wij tegen de islam. En vooral de extremisten tegen ons. Iedereen klaagt -en schreeuwt- om het hardst, terwijl de christenen zich in buitenlandse contreien net zo gediscrimineerd voelen als de moslims hier. Maar dat lijken we voor het gemak maar even te vergeten.

Is er iets tussen hemel en aarde? Ik hoop het wel. Ergens ga ik daar ook vanuit. Dat zou het leven namelijk zin geven. Tenminste, ik mag mezelf graag voorhouden dat ik niet voor niets op de aarde ben gekomen. Maar waarom geloof ik dan niet meer in God? Simpelweg omdat het geloof ons mensen uit elkaar drijft. Zelden komen we door het geloof nader tot elkaar. Natuurlijk kun je het ook anders stellen, het kwade drijft ons uit elkaar en misbruikt de naam van een heilige godheid. Hoewel ik me daar ergens wel in kan vinden ben ik het daar toch niet helemaal mee eens.

Zoveel mensen op deze wereld en zoveel goden. Twee geloven op één kussen, daar slaapt de duivel tussen, toch? Waarom stoppen we met zijn allen dan niet met die gekkigheid van het geloof in een hogere macht? Waarom nemen we niet gewoon het heft in onze eigen handen? Ik heb geen toestemming van een god nodig om de boodschap van liefde te verspreiden! Ben je het niet met me eens? Even goede vrienden, ik wens je evengoed een prettige dag!

Bijna zeventig jaar geleden was er een eng mannetje die de wereld dacht te kunnen veroveren. Nu is er een enge groepering die ons een geloof, anders dan het onze, op wil leggen. Ik ben er wel klaar mee en wil aan deze gekkigheid niet meer meedoen. Geloven doe ik in mezelf en mijn gezin. Iedereen die een steentje bij wil dragen met zijn of haar positieve en liefdevolle energie is van harte welkom om zich in mijn kringetje te voegen. Daar hebben we echt geen god voor nodig.

Tagged in:,
About 

Moeder van drie prachtige kinderen, levensgenieter, fanatiek. Kan moeilijk stilzitten, is gek op ijs en chocola.

22 Comments

 1. Reiny

  7 juni 2017 - 10:06
  Reply

  Naar mijn idee ontstaat alle ellende in de wereld door mensen en hun gedachten. Regels, geboden en dergelijke zijn ontstaan in breinen van mensen. Wie daar niet in mee kan gaan moet bestreden worden. Met als gevolg: oorlogen, heel slecht zorgen voor de aarde en afsplitsingen in het geloofsbeleven van mensen. We zijn vergeten dat we ontstaan zijn uit, en bestaan uit, pure liefde. Het is daarbij momenteel één groot “ik-tijdperk”. Daaruit blijkt ook weer dat we ver zijn afgedwaald van de liefde. Zelf heb ik het gevoel dat onze Bron (of hoe je het wilt noemen) dagelijks intens verdrietig en huilend naar de wereld zit te kijken. De Bron ziet dag in, dag uit de gevolgen van de vrije wil die ons bij ons ontstaan is meegegeven en waar wij blijkbaar niet mee overweg kunnen. Met alle trieste gevolgen van dien. Daar bovenop nog eens het oordelen en veroordelen van anders denkenden, en de ellende is een feit. Laat iedereen zich weer eens gaan realiseren dat we liefde zijn. Daar zou de wereld veel mooier van worden.

  • Gera

   7 juni 2017 - 21:01
   Reply

   Lieve tante, wat weet je het toch altijd weer mooi onder woorden te brengen <3. Ik ben het helemaal met je eens...

 2. Vlijtig Liesje

  6 juni 2017 - 14:06
  Reply

  Ik geloof nog wel in geloof. Zo lang het maar op de juiste manier gebruikt wordt. Sommige mensen gebruiken geloof als een stok om mee te slaan, maar dat heeft niets met het oorspronkelijke geloof te maken.

  Ik moet altijd denken aan dit gezegde: ‘Ik geloof niet meer in God. Ik mis hem elke dag.’

  • Gera

   6 juni 2017 - 20:30
   Reply

   Dat vind ik een mooi gezegde Vlijtig Liesje.

 3. Irene

  6 juni 2017 - 11:33
  Reply

  Wanneer het om oorlogen gaat heeft het niets meer met geloof te maken. Ik vind het altijd krom dat er in die boeken geboden staan. Welk geloof je ook hebt, er staat in die boeken dat je niet een ander pijn mag doen, niet mag doden etc. En wat gebeurd er?

  • Gera

   6 juni 2017 - 20:35
   Reply

   Dat heb je mooi gezegd Irene. Iemand bewust pijn doen kan nooit de bedoeling zijn!

 4. Roelina

  6 juni 2017 - 08:44
  Reply

  Ik ben het met je eens. Ikzelf ben gelovig opgevoed dus weet van beide werelden. Maar het is gewoon een feit dat religie oorlogen met zich meebrengt. Dat is al zolang religie bestaat. Waarom, vraag ik mij af. God zou moeten staan voor naastenliefde, maar de werkelijkheid is anders. Ook kleinschalig is er veel onenigheid over religie. Ik heb op een internaat gezeten waar kinderen van verschillende vormen van protestantisme aanwezig waren. Ouders keken elkaar met de nek aan en sommigen voelden zich boven andere verheven. Geloof brengt dus niet wat het zou moeten. Het haalt m.i. niet het beste in mensen naar boven.

  • Gera

   6 juni 2017 - 20:48
   Reply

   Wat heerlijk dat we het een keer met elkaar eens zijn Roelina haha! Eindelijk ;).

   Kun je nagaan dat het geloof zelfs op microniveau voor problemen zorgt. Heel erg jammer…

   Wat bijzonder dat je op een internaat hebt gezeten. Mag ik vragen waarom?

   • Roelina

    6 juni 2017 - 22:32
    Reply

    Ja hoor dat mag, mijn ouders waren binnenvaartschippers, en omdat ik leerplichtig was, moest ik doordeweeks (met andere schipperskinderen) op een inertnaat vebrlijven om naar school te kunnen gaan. In de weekenden en vakanties ging ik dan naar boord (het schip van mijn ouders).

    • Gera

     6 juni 2017 - 22:37
     Reply

     Toevallig las ik het net op je blog haha! Wat een bijzondere manier van opgroeien. Hoe heb je het vaak gescheiden zijn van je ouders ervaren?

     • Roelina

      23 juli 2017 - 22:50

      Sorry voor de late reactie Gera, had je reply gemist :). Het vaak gescheiden zijn van mijn ouders heb ik als gewoon ervaren. Ik weet namelijk niet beter en hoe het is om de hele week thuis te wonen. Net als dat velen niet weten hoe het is om doordeweeks met heel veel leeftijdgenootjes te zijn. Het is een andere wereld, maar toch ook weer niet. Nu ik terugkijk, heeft het me wel gevormd kan ik zeggen. En niet altijd ten goede. Ik moets al vroeg ‘vechten’ voor een plaatsje om het zo maar even te zeggen. Aan de andere kant heeft het me enorm zelfstandig gemaakt. Leuk dat je ernaar vraagt. 🙂

     • Gera

      23 juli 2017 - 23:00

      Ik vind je antwoord heel herkenbaar. Dat heb ik namelijk wanneer mensen het zo sneu voor me vinden dat mijn moeder psychische problemen heeft. Ik weet immers ook niet beter? Bedankt voor je antwoord, ik was even bang dat je het een vervelende vraag vond. 😙

 5. Rachel

  5 juni 2017 - 15:01
  Reply

  Hoewel het lijkt alsof alle oorlogen door geloven komen is het overgrote deel door macht en land. Misschien wordt de naam van god wel vaak gebruikt, maar om mensen te overtuigen niet meer in God te laten geloven lijkt me wat ver gaan. Wel kan ik me voorstellen dat je met zoveel ellende in de wereld je geloof in god kwijt raakt.

  • Gera

   5 juni 2017 - 15:11
   Reply

   Ja, natuurlijk komen oorlogen ook door land en macht, dat ben ik met je eens. Maar juist al die verschillende goden zorgen voor zoveel onenigheid…Uiteindelijk heeft het denk ik ook met respect te maken. Respect voor de mening van de ander. En voor het geloof van de ander. Dat is iets waar het momenteel in de wereld aan schort.

 6. Jerry

  5 juni 2017 - 13:05
  Reply

  Als ik dit zo leez geloif je nog wel in God, maar niet in Godsdienst. Ik ben zelf niet gelovig opgegroeid, maar logica zegt me dat de creeerende macht hoger is dan het gecreeerde, ook in bewustzijn en begrip. Dus het gecreeerde (de mens) zal nooit de creeerder (god) begrijpen. We slaan er een slag naar, dat noemen we dan religie) maar het is en blijft niet meer dan de menselijke poging het onverklaarbare hanteerbaar te maken. Daarin zit hem het probleem, het verwarren van onze poging iets te snappen met dat Iets zelf…

  • Gera

   5 juni 2017 - 14:58
   Reply

   Ik wil geloven in de goedheid van de mens. Misschien heb je ook wel gelijk en geloof ik ergens nog wel. Ware het niet dat al die verschillende goden die momenteel gehanteerd worden zorgen voor de nodige spanningen onder mensen onderling. Al is dat, zoals Christa terecht opmerkte, het falen van de mens zelf…

 7. Christa

  5 juni 2017 - 09:01
  Reply

  Ik durf je niet te zeggen waarom een God dit toelaat, maar een God de schuld geven is te kortzichtig.
  Dit alles is mensenwerk.
  De Koran roept je niet op om terrorist te worden : dat is de zwart witte visie van de mens die dat doet.
  In alle religies zijn er mensen die kortzichtig zijn en zwart wit denken. Dat is niet de schuld van een God, maar het falen van de mens.

  • Gera

   5 juni 2017 - 09:08
   Reply

   Ik begrijp je punt. Alleen misbruiken al die falende mensen wel de naam van (een) God. De ene religie valt de andere aan…Waarom stoppen we dan niet met het geloof in een hogere macht? Dat zeg ik niet om (een) God de schuld te geven overigens, dat heeft inderdaad geen zin. Maar elke oorlog heeft te maken meteen geloof. Ik vind dat heel erg…

 8. Ilse van Kreanimo

  5 juni 2017 - 08:08
  Reply

  Ik geloof in Liefde, Respect, Eerlijkheid, Vriendschap, Hard werken,…. en zoals jij in mezelf, mijn man en mijn kinderen.

  Dat wil ik meegeven…. Ik begrijp je standpunt helemaal!

  • Gera

   5 juni 2017 - 09:03
   Reply

   Dat zijnook de dingen waar ik in geloof 🙂

 9. Cynthia

  5 juni 2017 - 07:57
  Reply

  Het grootste geloof dat je kunt bezitten, is die in jezelf. X

  • Gera

   5 juni 2017 - 07:59
   Reply

   Thanks, dat ben ik met je eens. XX

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *