Huismama

De voordelen van autisme

Wat is dat toch met mensen en hun onvermogen zich te verdiepen in een ziektebeeld alvorens commentaar te leveren. Waarom wordt er altijd een beetje lacherig gedaan als iemand autisme heeft. Alsof iemand met autisme dom is of gewoonweg minderwaardig. Ik heb het weleens vaker gezegd, maar soms ben ik best wel een beetje jaloers op de kwaliteiten die mijn puber heeft. Want autisme heeft echt niet alleen maar nadelen. Ben je benieuwd naar de voordelen van autisme die ik bij Johan zie?

Oprecht

Mijn puber is oprecht. Natuurlijk probeert hij weleens te liegen, welke puber doet dat niet. Meestal doorzie ik dat meteen. De ene keer is het nodig hem daarmee te confronteren en de andere keer niet. Maar vindt hij dat kleding mij niet mooi staat? Dan zal hij dat ook aangeven en kan ik beter meteen naar de kledingkast rennen. Tegenwoordig wordt het al beter en geeft hij niet meer zo snel ongevraagd zijn mening…

Onbevooroordeeld

Mooi woord voor galgje en een mooi woord om mijn puber te omschrijven. Vooroordelen zijn hem vreemd. Stiekem ben ik daar wel eens jaloers op. Hij zal ook nooit dingen voor een ander invullen. Soms is dat gebrek aan inleving erg lastig en vervelend, maar het heeft ook zeker een hele mooie en positieve kant! De maatschappij kan op dit punt zeker een hoop leren van deze groep.

Onbevreesd

Dit klinkt een beetje vreemd en heeft een beetje toelichting nodig. Juist omdat hij nooit iets voor een ander in zal vullen, maakt Johan zich ook niet druk om bijvoorbeeld zijn eerste indruk. Waar ik me op die leeftijd ontzettend zenuwachtig en druk maakte toen ik van de basisschool naar de middelbare ging, stapte Johan rustig op zijn fietsje. Waarom zou je je druk maken? Het moet toch gebeuren.

Leergierig

Johan heeft een uitstekend geheugen en een ontzettend groot plezier in het leren van (nieuwe) dingen. Mits zijn interesses daar liggen. Natuurkunde, scheikunde, wiskunde, biologie. Allemaal vakken waar hij blij van wordt. Daarnaast is het maken van huiswerk hier ook nooit een probleem. Na schooltijd wordt er huiswerk gemaakt. Punt. Heerlijk dat ik daar zelden een strijd over hoef te voeren.

Beleefd

Het grootste voordeel van allemaal: Johan is ronduit beleefd. Hij zal nooit bij het groepje hangjongeren op de hoek gaan staan. Wat is daar het praktisch nut van? Afval hoort in de prullenbak. Als je iets van iemand krijgt zeg je dank je wel. Goed, thuis gaat het niet altijd helemaal soepel, maar bij ‘vreemden’ gaat het over het algemeen volgens het boekje.

Johan is gediagnosticeerd met het syndroom van Asperger. Het grootste voordeel van deze vorm van autisme is de leerbaarheid. De laatste jaren heeft hij dan ook, vooral op sociaal gebied, zo enorm veel geleerd! Natuurlijk heeft autisme zijn nadelen, maar heeft niet ieder mens uiteindelijk zijn manco’s? De één misschien iets meer dan de ander. Gelukkig zijn we allemaal verschillend, dat maakt het leven tenminste interessant. En je hoeft uiteindelijk ook niet met iedereen bevriend te zijn of aardig te vinden.

De kans is groot dat er iemand in jouw omgeving een vorm van autisme heeft. Dat is mogelijk zelfs zonder dat jij het doorhebt. Denk dan eens terug aan de voordelen van autisme zoals ik ze hierboven heb beschreven. Zodra je met deze bril op naar deze bijzondere groep mensen kijkt, vertel me dan eens wat je ziet?

About 

Moeder van drie prachtige kinderen, levensgenieter, fanatiek. Kan moeilijk stilzitten, is gek op ijs en chocola.

7 Comments

 1. Linda

  10 september 2017 - 22:57
  Reply

  Heel herkenbaar. Die van mij is nog lang geen puber, maar de oprechtheid ken ik zeker wel. Dat liegen zit er gewoon niet in! Regeltjes, structuur; als het hem geboden wordt, schiet hij met sprongen vooruit. En hier ook een ijzersterk geheugen. 🙂

  • Gera

   11 september 2017 - 15:23
   Reply

   Bijzonder hè, om te zien. Maar even een waarschuwing vooraf: hij gaat het uiteindelijk wel proberen hoor!

 2. Cynthia

  5 september 2017 - 20:10
  Reply

  Autisme heeft niets te maken met dom zijn. Deze personen verrijken zelfs. Ze zijn inderdaad heel oprecht en rechtlijnig. En soms denk ik er trekjes van te hebben.

  • Gera

   5 september 2017 - 20:29
   Reply

   Ik ben blij dat jij het ook zo ziet. Helaas zijn er veel mensen die een verkeerd beeld van autisme hebben…Ach en met trekjes is toch niks mis? Iedereen heeft wel wat 😉

 3. nicole orriens

  5 september 2017 - 11:40
  Reply

  Mijn oudste zoon heeft een diagnose PDD-NOS en hij is heel rechtlijnig. Ik weet altijd goed wat ik aan hem heb.

  • Gera

   5 september 2017 - 20:49
   Reply

   Ik wist niet dat jij ook een bijzonder kind had. Het is wel prettig om te weten wat je aan hem hebt hè.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *