Huismama

De griepprik voor kinderen?

Net als ik denk dat het allemaal niet veel gekker kan worden, meldt RTL nieuws dat ouders in Groot-Brittannië opgeroepen worden om hun kind te laten vaccineren tegen de griep. WAT? De griepprik voor kinderen?

Volgens griepdeskundige Ab Osterhaus is het een prima idee om ons kroost massaal te laten vaccineren tegen griep. Niet alleen voor hun eigen gezondheid, nee natuurlijk niet. Kinderen moeten vooral aan de griepprik ter bescherming van hun opa’s en oma’s. Ik ben toch niet de enige die dat raar vindt hoop ik?

Overige deskundigen

Ook de WHO pleit vóór het griepvaccin voor kinderen. In omringende landen worden kinderen tussen 6 maanden en 5 jaar al standaard uitgenodigd voor deze vaccinatie. Oké toegegeven, uit het nieuwsbericht blijkt het vaccineren van kinderen, in ieder geval volgens huisarts en griepexpert Ted van Essen, wel te werken tegen de verspreiding van het influenzavirus. Helaas behoort ook hij, net als Ab Osterhaus, toe aan de ESWI…

Gezondheidsraad?

De Gezondheidsraad heeft in deze nog geen besluit genomen. Wel komen ze in 2018 of 2019 met een nieuw advies omtrent de griepprik, waarin ook de vraag wordt meegenomen of jonge kinderen standaard een uitnodiging voor de griepprik zouden moeten krijgen. Die hebben op het moment toch al een zware dobber. Ook het wel of niet toelaten van het waterpokkenvaccin in het rijksvaccinatieprogramma zorgt voor de nodige hoofdbrekens. Met de toch al dalende vaccinatiegraad lijkt het mij ook niet waarschijnlijk, misschien zelfs gewoon buitengewoon onverstandig, om het programma uit te breiden met deze twee vaccins.

De rol van Ab Osterhaus is bij de Gezondheidsraad trouwens al ingeperkt. Ted van Essen is nog wel lid van de Gezondheidsraad. Het NHG zegt niet te twijfelen aan de integriteit van de heer van Essen.

De Overbodige Griepprik

Misschien zit jij nu wel heftig te knikken en ben jij van mening dat het juist goed is als onze kinderen een griepprik zouden krijgen. Neem dan even de tijd om dit filmpje uit 2010 van Zembla te bekijken. Het heeft de pakkende titel: De Overbodige Griepprik. Ik ben benieuwd of je mening over de griepprik en vaccinaties in het algemeen na het kijken van de video veranderd is.

 

Belangenverstrengeling

Zoals je in het filmpje hebt kunnen zien is de belangenverstrengeling groot. Heel erg groot. Huisarts Hans van der Linden kwam er achter dat het RIVM op zijn zachtst gezegd not amused is als dat hardop wordt uitgesproken. In 2012 spande het RIVM namelijk een rechtszaak tegen hem aan wegens ondermijning. De rechtbank zag overigens geen reden om de huisarts op de vingers te tikken.

Mijn mening?

Al eerder schreef ik over vaccineren. Ik vraag me namelijk af, en nu misschien wel meer dan ooit, waar de grens gaan leggen omtrent vaccineren. Iedere ziekte die we als mens weten te bestrijden wordt door de natuur vervangen door iets nieuws. Daarnaast hoort ziek zijn, helaas net zoals overlijden, bij het leven. Hoe cliché, maar als mens is doodgaan de enige zekerheid die je in het leven hebt.

Vaccineren tegen ziektes die blijvende schade kunnen opleveren, dat is één ding. Gewoon maar preventief iedereen volspuiten kan op de lange termijn nooit functioneel zijn. Daarnaast kost het handenvol met geld. En de overheid maar klagen dat de zorgkosten zo toenemen…

Meja zong het al in 1997: It’s all about the money. Het is nu 2017, denk maar niet dat er iets verbeterd is…

About 

Moeder van drie prachtige kinderen, levensgenieter, fanatiek. Kan moeilijk stilzitten, is gek op ijs en chocola.

7 Comments

 1. Marieke

  1 december 2017 - 22:27
  Reply

  Ik ben niet tegen vaccineren, maar griepprik gaat mij te ver, kans is groot dat ze er alsnog griep van krijgen. Ze zijn hier zelden ziek gelukkig, als ze griep krijgen bouwen ze vanzelf weer antistoffen op ongeacht welk griepvirus het is. En dan heb ik het niet eens over de stress die ze hebben met het uitzicht op een prik. Ja ik heb er zo een die zich ziek kan stressen en spontaan daarvan gaat overgeven of dat nou een prik of een cito is. Ik zeg dus nee

 2. Charel

  30 november 2017 - 09:31
  Reply

  Lastig hoor, dit blijven moeilijke keuzes…

 3. Roelina

  29 november 2017 - 14:51
  Reply

  Ondanks dat ik niet tegenstander ben van vaccineren, verre van. Zou ik mijn kind ook niet tegen griep laten inenten. Ik heb trouwens echt mijn bedenkingen over het filmpje. Ik geloof wel degelijk in de griepprik voor zwakkeren, waaronder ikzelf. Krijg ik influenca dan krijg ik het echt zwaar met mijn astmatische bronchitis. Bovendien ben ik ook erg vatbaar voor deze zware vorm van griep. Sinds het vaccin ben ik er minder ziek van of zelfs vatbaar voor.

  • Gera

   29 november 2017 - 15:01
   Reply

   Er wordt nergens beweerd in het filmpje dat het helemaal niet zou werken. Het is alleen nooit getest en dat op zich is al een kwalijke zaak. Daarnaast: N=1 is geen vergelijking natuurlijk.
   Maar ik ben blij dat jij voordeel van de griepprik ondervind. Je weet dat er verschillende varianten van griep de ronde doen en dat ze moeten gokken welke variant ze moeten kiezen?

   • Roelina

    29 november 2017 - 15:40
    Reply

    Ja, dat weet ik. Het is GEEN garantie dat je het niet krijgt. Griep muteert zich razendsnel. Bovendien ben je ook niet beschermd tegen griepverschijnselen van verkoudheid. Door veel mensen verward met griep. Ik zeg trouwens niet dat het filmpje geen waarheid is hoor. Maar het steeds negatief belichten van het vaccin an sich, krijg ik een wat nare nasmaak van. Persoonlijk denk ik dat de zorgkosten juist stijgen wanneer meer mensen ziek worden en behandeling nodig hebben. In dat opzicht is het wat mij betreft meer logisch om mensen niet in te enten als het alleen om geld zou gaan.

 4. Kim

  29 november 2017 - 13:51
  Reply

  Ik las het ook, en vind er het mijne van. Ik heb bewust voor het vaccinatieprogramma gekozen, maar ik zou mijn kind niet laten inenten tegen griep of waterpokken.

  • Gera

   29 november 2017 - 15:02
   Reply

   Ik snap je. Dat zou ik ook niet doen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *