Huismama

Voor en door moeders

Mijn rubriek Voor en door moeders is ontstaan vanuit een ideaal. Ik hoop op deze manier bij te mogen dragen aan meer onderling begrip. Dat we als moeders meer naar elkaar gaan luisteren in plaats van met ons vingertje te gaan staan wijzen. In deze reeks: gaf je flesvoeding of borstvoeding? Note: respect staat voorop, ook als je het niet met elkaar eens bent!

Vandaag is het woord aan Yvonne.

Hoi, ik ben Yvonne. Moeder van een kleuter, peuter en een baby (5, 3 en 1 maand). Bij alle 3 de kids heb ik borstvoeding gegeven. Tijdens de zwangerschap van de oudste heb ik mij goed ingelezen over het geven van borstvoeding. Ik vind dat borstvoeding zo wonderlijk mooi geregeld is! Er is eigenlijk nooit bij me opgekomen om kunstvoeding te gaan geven. De borstvoeding verliep geweldig. Ik vond het heerlijk om te doen. Elk voedingsmoment ging ik er uitgebreid voor zitten en verwende mezelf met fruit en water :). De nachten vond ik intiem; iedereen sliep behalve wij.

Hoe anders ging dat bij de tweede. Ik keek uit naar de voedingsmomenten. Maar ach, wat viel dat tegen. Ik kon de rust niet vinden. Het voeden moest zo snel mogelijk gebeuren want ik voelde me oh zo schuldig tegenover ons peutermeisje. Zij had er immers niet voor gekozen om mijn aandacht te moeten verdelen met haar babyzusje. En ook daar voelde ik mij dan weer schuldig over. Wat een onrust in mijn hoofd. Toch heb ik er nooit over gedacht om over te stappen op kunstvoeding.

Totdat we te maken kregen met een ontevreden babymeisje. Ach, wat heeft ze veel gehuild. En wat was dat zwaar. Ik heb dit veel te lang voor mezelf gehouden want een moeder hoort volop te genieten… Totdat ik mijn hart luchtte op het consultatiebureau. Toen we de groeigrafieken erbij pakten, begrepen we de oorzaak; ons kleine meisje heeft honger gehad. Na 8 maanden ben ik overgegaan op kunstvoeding en dat heeft zijn vruchten afgeworpen.

En nu opnieuw een baby en opnieuw borstvoeding. En ja, ik geniet er weer van. Van de intieme momenten met onze kleine man. En ja, soms baal ik ook. Als ik wil slapen en hij honger heeft. Of als ik net gezellig met de meiden aan tafel zit en dit moet onderbreken om te voeden. Maar de rust heb ik. De knop gaat om. Ik geniet, ik neem het ervan, ondanks de nadelen. Dit kleine mannetje hoort bij ons en ik neem de tijd voor hem.

Bedankt voor je bijdrage Yvonne! Lijkt het je leuk om mee te werken aan deze rubriek? Of heb je een idee voor een ander gastblog? Stuur dan een mail naar huismamablogt@gmail.com.

About 

Moeder van drie prachtige kinderen, levensgenieter, fanatiek. Kan moeilijk stilzitten, is gek op ijs en chocola.

4 Comments

 1. Charel

  11 juni 2017 - 20:36
  Reply

  Geweldig mooi wederom!

  • Gera

   12 juni 2017 - 11:11
   Reply

   Ik vind het ook heel mooi om alle verhalen te mogen lezen!

 2. Cynthia

  10 juni 2017 - 10:10
  Reply

  Wat slim om jezelf tijdens die momenten de voeden met gezondheid. Ik vind dat echt mooi om te lezen. Slim en doordacht!!

  • Gera

   12 juni 2017 - 11:52
   Reply

   Dat is zeker een hele goede tip!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *