Huismama

Voor en door moeders

Mijn rubriek Voor en door moeders is ontstaan vanuit een ideaal. Ik hoop op deze manier bij te mogen dragen aan meer onderling begrip. Dat we als moeders meer naar elkaar gaan luisteren in plaats van met ons vingertje te gaan staan wijzen. In deze reeks: gaf je flesvoeding of borstvoeding? Note: respect staat voorop, ook als je het niet met elkaar eens bent!

Vandaag is het woord aan Melanie, eigenaresse van Bmellow.

Gaf je kunstvoeding/borstvoeding of gecombineerd? 

Bij alle drie mijn kinderen heb ik beide gegeven. Bij mijn oudste ging borstvoeding mij nog het beste af. Hij kreeg ongeveer 4 maanden borstvoeding. Toen was ik uitgeput. Hij was een kind dat nooit sliep, wat al vermoeiend was. Maar als hij dan ook nog 24/7 om de borst vraagt dan hou je het niet lang vol. Tenminste ik niet.

Bij mijn middelste wilde de borstvoeding niet op gang komen. Zelfs met pompen tot marteling aan toe in de weer. Niets hielp. Bovendien wilde mijn zoon mijn borst niet eens. Ik vond het een verschrikking. Na twee weken heb ik de handdoek in de ring gegooid. Ik was er klaar mee. Het consultatiebureau was het daar niet mee eens en gaf mij een slecht gevoel. Alsof ik gefaald had als moeder zijnde. Mijn zoon bleek een probleem drinker te zijn. Niet alleen de borst weigerde hij. Ook de fles. Drama geweest met hem. Vandaag de dag nog steeds een lastige eter.

Ondanks al de drama met mijn jongste zoon deed ik bij de derde toch weer een poging. Mijn dochter bleek net als mijn oudste zoon een slechte slaper te zijn. En nog steeds. Bij haar hield ik het 6 weken vol. Ook zij vroeg 24/7. Ook zij putte mij uit. Maar nu had ik nog 2 andere kinderen. Ik was een afwezige moeder voor hun omdat ik alleen maar borstvoeding gaf. Dat en de oververmoeidheid was voor mij een reden om er ook nu weer mee te stoppen. En natuurlijk was het consultatiebureau het daar weer niet mee eens.

Kun je uitleggen waarom je deze keuze maakte?

Ik heb altijd gezegd dat ik borstvoeding wilde gaan geven. Ik heb die dingen niet voor niks gekregen. Ook vind ik het een mooi intiem moment met je kind. Dat het ook nog wat gezonder voor je kind is was voor mij bijzaak.

Voedde je op verzoek of op de klok? Waarom?

Ik voedde met borstvoeding op vraag. De fles mag je niet zo vaak geven en werkte verzadigend. Hiermee hielden ze het veel langer vol. Al smokkelde ik daar ook wel mee hoor.

Heb je last gehad van vooroordelen vanuit je omgeving? Zo ja, welke?

Behalve de negatieve uitlatingen van het consultatiebureau heb ik nooit met een vorm van vooroordelen te maken gehad. Het consultatiebureau liet mij heel duidelijk weten dat het veel beter is om borstvoeding te geven en dat ik moest doorzetten. Omdat ik dat in hun ogen niet voldoende had gedaan kreeg ik een hele preek met de redenen waarom borstvoeding zo veel beter is. Nou dan voel je je als ouder wel even heel erg klein worden. Alsof ik gefaald had naar mijn kinderen toe.

Zou je het een volgende keer anders doen?

Nee, ik zou het gewoon weer zo doen. Ik heb het bij alle drie geprobeerd en dat het niet heeft uitgepakt zoals ik het had gehoopt is dan maar zo. Ik heb gedaan wat op dat moment in mijn vermogen lag.

Wil je er nog meer over kwijt?

Borstvoeding en flesvoeding beide hebben voor en nadelen. Weeg die voor jezelf af als je een keuze maakt. Lekker belangrijk wat anderen er van vinden. Kijk wat het beste bij jou past en waar jij je het prettigst bij voelt. En als je borstvoeding geeft en het lukt niet, Je hebt het geprobeerd. Ongeacht wat anderen ook mogen vinden. Een mening over een ander hebben mensen toch al snel. Boeiend.

Bedankt voor je bijdrage Melanie! Lijkt het je leuk om mee te werken aan deze rubriek? Of heb je een idee voor een ander gastblog? Stuur dan een mail naar huismamablogt@gmail.com.

About 

Moeder van drie prachtige kinderen, levensgenieter, fanatiek. Kan moeilijk stilzitten, is gek op ijs en chocola.

10 Comments

 1. Michelle

  3 juni 2017 - 15:00
  Reply

  Jammer van het CB. Ik vind het raar dat ze erover doordrammen, het is toch jouw keuze?! Gelukkig is het niet overal zo, ervaar het hier in elk geval anders.

  • Gera

   3 juni 2017 - 17:53
   Reply

   Inderdaad heel bijzonder dat het CB zoveel druk uitoefende. Fijn dat jij andere ervaringen met het bureau hebt!

 2. Melanie

  3 juni 2017 - 09:09
  Reply

  Gera, Bedankt dat ik mocht meewerken aan je rubriek.

  • Gera

   3 juni 2017 - 09:18
   Reply

   Leuk dat je mee wilde doen! xx

 3. roelina

  2 juni 2017 - 22:25
  Reply

  Verschrikkelijk dat een instantie als het CB zoveel druk uitoefent. Terwijl ze juist beter zouden moeten weten als je het mij vraagt. Ik ondervond dat van de verloskundige. Die begon voordat ik uberhaupt bevallen was al. Vond dat ik BV echt moest porberen want dat horde nou eenmaal. ik vind dat zulke insanities ook eens naar de moeder moeten luisteren. Een vrouw kiest niet voor niets.

  • Gera

   3 juni 2017 - 09:21
   Reply

   Ik denk dat het voor instanties soms ook niet meevalt. In hoeverre heeft een vrouw/moeder voorlichting nodig? Maar ook ik ervaar het CB vaak als vervelend en ben het met je eens dat ze meer naar de ouders zouden moeten kijken/luisteren!

 4. Charel

  2 juni 2017 - 21:19
  Reply

  Ik hoor zoveel slechte dingen over CB bah..

  • Gera

   3 juni 2017 - 09:22
   Reply

   Ja, jammer eigenlijk hè? Niet alle CB’s zijn zo hoor!

 5. Vlijtig Liesje

  2 juni 2017 - 13:39
  Reply

  Vervelend dat het consultatiebureau zo’n naar gevoel gaf. Dat kan toch niet de bedoeling zijn van zo’n bureau!

  • Gera

   3 juni 2017 - 09:23
   Reply

   Nee, dat lijkt mij ook zijn doel voorbij schieten!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *