Huismama

Afvallen, lukt dat een beetje?

Een van mijn goede voornemens voor dit jaar was afvallen. En niet zomaar een paar kilootjes, nee, met het schaamrood op de kaken mag ik je vertellen dat het om maar liefst twintig (20!) kilo gaat…Aangezien een van mijn goede eigenschappen is dat ik bloedfanatiek ben, zou dat toch geen probleem op moeten leveren. Helaas voor mij ben ik net zo fanatiek wat eten betreft en interesseert sport me eigenlijk helemaal geen ene moer. Ik heb dus een impasse bereikt met mijzelf, toch knap. Maar ik heb, met dank aan de weegschaal, besloten: het roer moet nu écht om!

Afvallen dus, maar hoe dan?

Helaas ben ik gezegend met het postuur van mijn vaders kant van de familie. Nou ja, ik heb altijd wel een ‘grovere’ bouw gehad en eigenlijk was ik daar nooit echt ontevreden over. Hollandse welvarendheid toch? In de pubertijd was ik overigens niks te dik. Ik bewoog toen ook belachelijk veel, omdat ik op de fiets naar de middelbare school moest en daarnaast reed ik ook nog fanatiek paard. Tot mijn negentiende was ik dan ook keurig van gewicht en postuur. En toen kreeg ik kinderen en werd alles anders.

Zwangerschapskilo’s

Er zijn vrouwen die krijgen een baby en ploppen, hop, terug in hun oude modelletje. Die genen heb ik dus overduidelijk niet. Iedere baby die mijn lichaam heeft gedragen, heeft me tien kilo extra gewicht opgeleverd. Ik zal je even helpen met rekenen, dat betekent dat ik na drie zwangerschappen dertig kilo zwaarder ben geworden. Zo, dat drukt me wel met mijn neus op de feiten zeg…Ik heb niet de illusie om ooit nog zestig kilo te wegen, daarom zou ik al superblij zijn als ik twintig kilo mocht afvallen.

Borstvoeding geven en afvallen

Het geven van borstvoeding kent vele voordelen. Zo zijn er blijkbaar ook vrouwen die door het geven van borstvoeding binnen no time weer op hun oude gewicht zijn. Waarom werkt dat dan bij mij niet zo? Tegenwoordig hoor ik van meer moeders dat borstvoeding niet per definitie bijdraagt aan afvallen. Just so you know. Daarnaast moet je ook niet te snel willen afvallen tijdens de borstvoedingsperiode. Dat heeft te maken met afvalstoffen die dan in de moedermelk terecht kunnen komen en je moet natuurlijk genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen.

Dieet

Mijn tante heeft helaas hetzelfde probleem als ik. Daarom heeft ze nu (voor de allerlaatste keer!) een boek gekocht om haar te ondersteunen in de strijd tegen de overtollige kilo’s. En het werkt! Want verstandelijk weet je wel wat gezond is en wat niet, er naar handelen valt niet mee! Mij in ieder geval niet. Voorlopig ga ik eerst maar eens de ongezonde, maar in mijn ogen o zo gezellige, tussendoortjes schrappen. Groenten mogen minimaal worden verdubbeld. Volgens mij moet mijn gewicht dan toch binnen de kortste keren weer de goede kant opgaan?

About 

Moeder van drie prachtige kinderen, levensgenieter, fanatiek. Kan moeilijk stilzitten, is gek op ijs en chocola.

20 Comments

 1. Patricia

  2 juni 2017 - 12:36
  Reply

  Ik ben ook lichter als voor mijn zwangerschappen. Komt ook door dat ik geen pil meer slik en daarvoor wel. Succes meid het gaat je lukken😊

  • Gera

   3 juni 2017 - 09:24
   Reply

   Wat fijn voor je! Ik slik ook geen pil, maar toch wil het er maar niet vanaf vliegen. Daar komt nu verandering in!

 2. Charel

  31 mei 2017 - 14:56
  Reply

  Ik doe met je mee hoor pff! Wat is en blijft het lastig als je aanleg hebt en een echte Bourgondiër bent haha! Ik ga ervoor!

  • Gera

   3 juni 2017 - 09:25
   Reply

   Ik zou jouw figuurtje graag willen hebben 😉

 3. Sheila

  31 mei 2017 - 08:58
  Reply

  Het begint met gezond eten. En daar ben ik niet zo goed mee bezig geweest, de afgelopen 5 weken (sinds de geboorte van mijn dochtertje). Maar daar ga ik deze week weer mee beginnen. Bij mijn vorige zwangerschap zat ik binnen 3 maanden zelfs iets onder mijn oude gewicht en paste ik alles weer. Ik heb wel 2 keer een keizersnede gehad en dat zorgt er wel voor dat je zo’n stukje huid over je wond hebt. Mits je heeel erg je best gaat doen met sporten, maar dat doe ik weer niet. Ik hoop nu gewoon dat ik weer rond de 3 maanden weer in mijn oude kleren pas en op het oude gewicht zit. De borstvoeding heeft bij mij wel geholpen de vorige keer. Een bijkomstige reden om het nu ook weer zo lang mogelijk te geven.

  In ieder geval succes! Ik viel ooit 10 kilo af d.m.v. Sonja Bakker. En dat ging verrassend soepel. Als je er echt voor gaat, lukt het je absoluut.

  • Gera

   3 juni 2017 - 09:27
   Reply

   Wat fijn dat het geven van borstvoeding je zo goed helpt! Ik baal er stiekem van dat ik weer eens een uitzondering ben haha! Tien kilo, ik vind het knap van je! Als ik tien kilo eraf weet te krijgen dan ben ik zeker op de goede weg.

 4. Els

  30 mei 2017 - 18:19
  Reply

  Knap hoor. Succes met afvallen. En ales wat je afvalt is knap :-).

  • Gera

   3 juni 2017 - 09:28
   Reply

   Dank je wel Els, en daar heb je zeker een goed punt. Alleen gezondheidstechnisch is twintig kilo helaas toch echt wel het minimale…

 5. Vlijtig Liesje

  30 mei 2017 - 11:10
  Reply

  Dat lijkt me wel! En als je er nou ook nog dagelijks 30 minuten stevig bij wandelt moeten de kilo’s verdwijnen!

  • Gera

   3 juni 2017 - 09:29
   Reply

   Levi gaat nu naar de psz, dat betekent dat ik toch regelmatig op de fiets moet. En inderdaad, af en toe een goede wandeling moet ook helpen!

 6. Rachel

  29 mei 2017 - 15:53
  Reply

  Ik ben er zo eentje die plop direct weer in het oude maatje past. Dus echt ervaring heb ik niet. Wel enorme interesse in dieet en afvallen. voor je begint met allerlei dieeten uit de boekjes (die natuurlijk op korte termijn werken) zou ik eerst je eigen eetpatroon onder de loep nemen. Wees eerlijk tegen jezelf met wat je eet. Misschien zie je daarin opvallende punten die je makkelijk kan aanpassen.

  • Gera

   29 mei 2017 - 15:57
   Reply

   Oh Rachel, wat lijkt me dat een feestje!

   Wat betreft mijn eigen eetpatroon: daar valt best wel wat winst te halen. Ik ben helaas een echte Bourgondiër…Het (opnieuw) opschrijven van mijn wens om af te vallen draagt ook al bij. Enne, ik hoef het niet alleen te doen. Mijn manlief is mijn partner in crime ;).

 7. medemoeder

  29 mei 2017 - 14:36
  Reply

  Ik weet het, je Staat vast niet te wachten op allerlei voorstellen qua diëten. Maar toch….bij mij werkte het minderen en meer spreidden van koolhydraten!

  • Gera

   29 mei 2017 - 15:05
   Reply

   Stiekem is dat ook mijn plan haha! Maar dat zou het follow up verhaal worden ;). Mijn tante heeft namelijk het 7×7 boek gekocht en het werkt vooralsnog prima! In ieder geval bedankt voor je tip 🙂

 8. Cynthia

  29 mei 2017 - 14:26
  Reply

  Is het een idee lekker te gaan wandelen? Gezond eten in combinatie met een sport die jij wel leuk vind, gaat wellicht iets sneller wat betreft afvallen..

  • Gera

   29 mei 2017 - 15:08
   Reply

   Sinds kort fiets ik weer. Wandelen deed ik al regelmatig. Volgens mij spelen de hormonen ook een behoorlijk grote rol. En oké, mijn zelfbeheersing is ook niet enorm geweldig…Maar je hebt helemaal gelijk, meer bewegen draagt zeker bij!

 9. Christa

  29 mei 2017 - 12:49
  Reply

  Ik leef met je mee.. bij mij is het ook een ramp op het moment. Gewoon totaal niet happy met de persoon die ik in de spiegel zie..
  keep on going, we komen er vast wel!

  • Gera

   29 mei 2017 - 15:10
   Reply

   Wat vervelend dat het zo herkenbaar voor je is. Op zich ben ik best happy met mezelf, ware het niet dat het zo slecht voor de gezondheid is. Ik wil graag lang meegaan…Al is afvallen natuurlijk geen garantie.

 10. Melanie

  29 mei 2017 - 12:19
  Reply

  Wauw. Dat is best veel wat je er af wilt hebben. Knap als je het gaat lukken. Kijken naar je dagelijkse eetpatroon is al een goed begin. Succes

  • Gera

   29 mei 2017 - 15:11
   Reply

   Ja, het is echt een enorme hoeveelheid! Het heeft me al geholpen om het weer even op te schrijven, omdat ik nu echt actie moet ondernemen! Ik zou het ook knap vinden als het me lukt, maar ik ga ervoor!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *