Huismama

10x ontzwangeren tag

De 10x ontzwangeren tag werd bedacht door Be Ineffable. Sheila is een tijdje terug bevallen van haar tweede kindje en zit dus midden in het leed dat ontzwangeren heet. Mijn jongste heeft intussen haar eerste verjaardag al gevierd, maar toch wil ik graag nog even terugblikken op mijn periodes van het ontzwangeren. Daar gaan we:

 • Hoe lang geleden is het dat je kindje is geboren?

Lisa is als laatste geboren. Inmiddels is ze alweer dertien maanden oud!

 • Is jouw kraamweek gelopen zoals je had gehoopt/verwacht?

Ja. Ik maak er geen geheim van: mijn manlief en ik houden er niet zo van om een vreemde over onze vloer te hebben. We zijn erg gehecht aan onze eigen bubbel en doen de dingen graag op onze eigen manier. Omdat Lisa al snel op Levi volgde hadden we heel helder voor ogen hoe we het geregeld wilden hebben. En gelukkig kon dat ook!

 • Waar heb je op dit moment behoefte aan?

Goede vraag. Als je het mij vraagt had ik in deze periode nergens extra behoefte aan. Of mijn manlief daar ook zo over denkt?

 • In welk opzicht ben je veranderd nu je moeder bent?

De zwangerschap van Johan (de oudste) was nogal dramatisch en dat heeft de nodige sporen achtergelaten. Daarom maakte ik, hoe verdrietig ik dat soms ook vind, de grootste transformatie als moeder door toen Levi (de middelste) geboren werd. Sinds de geboorte van Levi weet ik namelijk pas echt hoe je moeder bent. Welk gevoel daar bij komt kijken.

Het grootste voordeel vind ik toch wel dat ik ‘problemen’ heel makkelijk los kan laten. Om me heen zie ik vaak moeders die zich bijvoorbeeld opgelaten voelen door het gedrag van hun kind. Ik laat me niet meer gek maken. Heb meer geduld. Het komt namelijk allemaal wel goed. En dat besef is echt een geschenk.

 • Wat valt je zwaar in deze periode van ontzwangeren?

De laatste keer viel het zoeken van een goede balans me best wel zwaar. Nu had ik naast een baby ook een peuter die ook de nodige aandacht wilde hebben. Gelukkig had mijn manlief aansluitend op de bevalling drie weken vakantie. Een extra paar handen was zeker welkom.

 • Hoe combineer jij je werk en ouderschap samen en hoe ervaar je dat?

Tegenwoordig ben ik een thuiswerkende moeder. Dat betekent dat ik mijn werkzaamheden zoveel mogelijk om de kinderen heen plan. Ik ben echt heel gelukkig dat ik deze mogelijkheid heb, omdat ik het voor de kinderen ontzettend belangrijk vind dat ik er voor ze kan zijn wanneer ze me nodig hebben.

 • Hoe ben je nu ten opzichte van je ‘oude ik’?

Mijn ‘oude ik’ bestaat niet meer. Daar ben ik eigenlijk heel blij om, omdat mijn ‘oude ik’ erg onzeker was. Misschien ook wel een beetje egocentrisch. Daarnaast geniet ik nu veel meer van de kleine dingen in het leven. Kijk maar eens door de ogen van je kind. Je weet niet wat je meemaakt!

 • Hoe gaat het lichamelijk met je?

Elk kind wat ik gedragen heb heeft gezorgd voor zo’n tien kilo extra waar ik moeizaam van af kom. Mijn bekken en onderrug hebben na de laatste bevalling ongeveer een jaar nodig gehad om weer een beetje in het fatsoen te komen en maak me alsjeblieft niet aan het lachen als ik me tegelijkertijd in moet spannen, want dan heb ik geheid een natte onderbroek…Meer moeders met dit probleem?

 • Wat is het meest veranderd in je leven sinds de geboorte van je kindje?

Aangezien wij de trotse ouders zijn van twee ronduit temperamentvolle exemplaren kom ik aardig wat slaap tekort. Ik heb al zo’n drie jaar geen nacht meer doorgeslapen. Dat is denk ik de belangrijkste verandering. Slapen als een baby? Think again…

 • Wat wil je na 9 maanden na de geboorte van  je kind ook gedaan/bereikt hebben?

Dat is ruimschoots gelukt! Ik geef nu namelijk ruim een jaar borstvoeding!

Dit waren de vragen alweer. Voel je vrij om de 10x ontzwangeren tag over te nemen. Vermeld je dan Be Ineffable ook even? Hoe lang heb jij nodig gehad om te ontzwangeren?

Tagged in:,
About 

Moeder van drie prachtige kinderen, levensgenieter, fanatiek. Kan moeilijk stilzitten, is gek op ijs en chocola.

7 Comments

 1. Roelina

  31 juli 2017 - 22:15
  Reply

  Jaa, super Gera! Leuk ingevuld weer. Hij staat bij mij ook al ingepland (sheila, nogmaals dank voor deze leuke TAG). En tja di incontinentie… na 3 zwangerschappen pis ik ook wel eens letterlijk in mn broek van het lachen. Je bent dus niet alleen!

  • Gera

   2 augustus 2017 - 21:00
   Reply

   Thanks Roelina, ik ben benieuwd naar jouw antwoorden! Gelukkig ben ik niet alleen, gedeelde smart hè. Toch liever met een droge broek, maar goed… 😉

 2. Sheila

  31 juli 2017 - 21:11
  Reply

  Leuk, leuk, leuk!!! Super dat je de tag hebt overgenomen en ik vind het echt leuk om jouw ervaring zo mee te krijgen. Mooie antwoorden geef je ook, zeg. Dat je ‘oude ik’ niet meer bestaat, vind ik heel mooi gezegd. En dat je ruim een jaar bv geeft, vind ik zo knap. Dat gaat mij niet lukken, weet ik al. Mijn productie is echt minder aan het worden en ik krijg het niet volledig meer omhoog. Mooi dat je ook eerlijk bent over je eerste zwangerschap. En dat je pas bij de tweede hebt ervaren hoe het voor jou is om moeder te zijn.

  • Gera

   2 augustus 2017 - 20:58
   Reply

   Dank je wel, ik vond het ook een leuke tag om in te vullen. Ik probeer in alle artikelen die ik schrijf zo eerlijk en oprecht mogelijk te zijn. Het moederschap is niet vanzelfsprekend, net als het moedergevoel. Laten we met zijn allen dat taboe ook eens doorbreken 😜

   Wat jammer om te lezen dat jouw productie daalt! Combineer je het al met kunstvoeding? Ik zou zelf die voedingsmomentjes wel missen hoor…Toen Levi zich speende heb ik tranen met tuiten gehuild. Watje ben ik hè, haha!

   • Sheila

    1 september 2017 - 23:43
    Reply

    Dat zeg je mooi. Het moeder gevoel is inderdaad niet vanzelfsprekend!! Het is niet erg als het niet vanzelf komt. Moeilijk omdat je het wel zou willen, maar je kan er ook niets aan doen als het er niet meteen is.

    Ik heb vanaf het begin gecombineerd met kunstvoeding. Ik produceerde te weinig en ze kwam niet genoeg aan. Gelukkig nam ze altijd én de fles én de borst. Het is jammer, maar ergens ook bevrijdend. Omdat ze niet de hele dag bij me is, ik ontzettend veel op pad ga en ze dan ook niet altijd bij me is. Het is echt een heel gedoe om een kolfapparaat mee te nemen. Met mijn zoontje heb ik ooit eens in de Efteling gekolfd. Dus als het niet hoeft, is dat fijn.

 3. Nicole

  31 juli 2017 - 21:10
  Reply

  Leuk dat je hem ook hebt overgenomen. Ik heb hem in video vorm opgenomen onlangs, moet hem nog even beetje editten maar dan komt hij ook online 🙂

  Maar heftig hoor, drie jaar al geen goede nachtrust. Petje af dat je nog overeind staat. Dat zou mij niet lukken denk ik..

  • Gera

   1 augustus 2017 - 15:57
   Reply

   Oh, ik ben benieuwd! Ik ga hem zeker kijken! Mezelf filmen is toch iets wat ik niet zo goed durf te doen haha.

   We hebben uiteindelijk gekozen om samen te gaan slapen. Op die manier komen we allemaal aan onze rust. Helaas hebben de jongste twee weinig slaap nodig..! (Zou dat erfelijk zijn?)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *